Koninklijke bibliotheek

'Was getekend', bij De Verdieping van Nederland

Verdieping van Nederland

Â

8 februari t/m 25 mei 2008

Was getekend, een tijdelijke tentoonstelling bij De Verdieping van Nederland, laat zien dat beroemde en beruchte helden uit de vaderlandse geschiedenis hun sporen hebben nagelaten in de collecties van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek. De tentoonstelling toont een unieke selectie van handgeschreven teksten van onder andere staatslieden, schrijvers, kunstenaars en leden van het koningshuis in de vorm van handtekeningen onder verdragen, (liefdes)brieven en tekeningen of opdrachten voorin een boek.

In handgeschreven brieven en kattenbelletjes van vaderlandse helden is te lezen hoe bijvoorbeeld Thorbecke zijn vrouw in een liefdesbrief uit 1848 âmijn zoet madonnaatjeâ noemt, hoe Jan Pieterszoon Coen in 1612 klaagt over slechte VOC-schepen en hoe Johan van Oldenbarnevelt in 1615 ruziet met prins Maurits. Ook zijn de lieve briefjes van Pieter Corneliszoon Hooft te zien die hij in 1633 aan zijn vriendin schrijft, en is te zien dat Rembrandts zoon Titus van Rijn vroegtijdig een meerderjarigheidsverklaring verkrijgt. In een medisch advies van Herman Boerhaave is te lezen dat hij het drinken van een glas goed bier voorschrijft.

Schrijvers en kunstenaars hebben ook letterlijk sporen van inkt in boeken en documenten nagelaten. Zo is in de tentoonstelling een brief uit 1771 te zien waarin Betje Wolff zich zorgen maakt over haar vader, een vriendschappelijke brief uit 1886 van Multatuli aan een fan, en een brief van Gerard Reve uit 1975 aan zijn uitgeefster met daarin een pen en een pluk haar. Ook enkele handgeschreven teksten van de Oranjes zijn in de tentoonstelling te zien, zoals de inhuldigingstoespraak die prinses Juliana in1948 zelf schreef, voorzien van allerlei geheugensteuntjes en doorhalingen. En een door koningin Beatrix en prins Claus ondertekende kerstkaart aan haar personeelsleden kan worden bewonderd.

Het bekijken van een handtekening of handgeschreven tekst van een beroemde of beruchte Nederlander bezorgt velen een historische sensatie. Ook uw handtekening kan voor eeuwig worden bewaard. Zet uw handtekening op het daarvoor bestemde document bij De Verdieping van Nederland en word onderdeel van de rijke geschiedenis van Nederland.

De Verdieping van Nederland

De Verdieping van Nederland - de topstukkententoonstelling van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief - toont 1000 jaar Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur aan de hand van topstukken uit beide instellingen. De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, vlak naast Den Haag CS en is zeven dagen per week gratis toegankelijk.

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland

Â