Ingezonden persbericht


Theater LANTAREN/VENSTER

Postbus 25278 Kantoor (+31) (0)10-277.22.66 Kassa (+31) (0)10-277.22.77 3001 HG Rotterdam, Nederland Fax (+31) (0)10-277.22.86 Informatie (+31) (0)10-277.22.88 Bezoekadres: Gouvernestraat 133 mail@lantaren-venster.nl www.lantaren-venster.nl


1 Persbericht


1 MUZIEKPROGRAMMA LANTAREN/VENSTER - FEBRUARI 2008


2 Vrijdag 08 februari

20.00 / 19 euro I 17 euro

Pharoah Sanders Quartet

Pharoah Sanders, geboren als Farrell Sanders, begon zijn carrière als tenorsaxofonist in Californië. Na een tijd gespeeld te hebben in rhythm & blues bands, verhuisde Sanders in 1961 naar New York. Bekender werd hij in 1965, toen hij samen met John Coltrane ging spelen..Sanders begon veel free jazz te maken, waarbij hij vaak de sologerichte muziek van Coltrane bewerkte. Tijdens de jaren '70 nam Pharoah Sanders vooral eigen albums op. Hij scoorde een aantal hits, maar Sanders' free jazz verloor aan populariteit. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig experimenteerde hij met verschillende stijlen, waarbij echo's van modale jazz en hardbop te horen waren. De start van het nieuwe millennium bracht een opleving van de free jazz. Sanders kreeg opnieuw de kans om op festivals en concerten te spelen, en bracht ook nieuwe albums uit. De laatste jaren is zijn muziek meer op mainstream en easy funk georiënteerd, met spirituele en afrobeat invloeden. De avant-garde speelwijze van deze legendarische saxofonist blijft gelukkig hoorbaar aanwezig!

Voorprogramma: Big Band Koninklijk Conservatorium
In het midden van de jaren zeventig werd de Big Band door studenten en docenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag geformeerd. De jazzafdeling van het conservatorium, die in 1979 van start ging, is hier als het ware uit voortgekomen. De collectie bestaat uit arrangementen die door docenten en studenten van de jazzafdeling zijn geschreven.

Bezetting:

Pharoah Sanders - tenorsaxofoon / William Henderson - piano / Nat Reeves - bas / Joe Farnsworth - drums

Zaterdag 09 februari
21.00 / 19 euro I 17 euro
Savina Yannatou "Songs from the Mediterranean and other places" Sinds de in 1995 verschenen cd Primavera en Salonico werkt de Griekse zangeres Savina Yannatou, ook componiste en actrice, met haar gelijknamige groep aan een multimediterraan repertoire. Op unieke wijze vertolkt zij oude en barokke liederen, opera en modern werk. Het mediterrane geluid en de invloed van muziek uit het Midden-Oosten zijn duidelijk te horen, maar ook folk, jazz en zelfs Keltische muziek behoren tot de ingrediënten. Begin 2008 komt de nieuwe cd van Yannatou uit op label ECM. Zoals altijd zoekt ze naar pareltjes uit de traditionele muziek, maar het middelpunt ligt niet meer rond de Middelandse Zee. Op de cd zijn nummers uit omringende Balkan-landen te horen, zoals Bulgarije, Servië en Albanië. Ook trekt ze verder oostwaarts, naar Armenië, Georgië en Kazachstan. Haar stijl zal ongetwijfeld herkenbaar zijn: prachtige, wat droevige muziek, die wordt gedragen door haar fascinerende stem. Yannatou weet je te betoveren met intense en kleurrijke muziek. Wereldmuziek ten top!

Bezetting:

Savina Yannatou - zang / Kostas Vomvolos - quanun, accordeon / Yannis Alexandris - oud, gitaar / Michalis Siganidis - contrabas / Kyriakos Gouventas - viool / Kostas Theodorou - percussie / Haris Lambrakis - nay

Vrijdag 15 februari
21.00 / 13 euro I 11 euro
Haytham Safia Qu4rtet "Promises"
De klassiek Arabisch geschoolde musicus Haytham Safia (1980) ontwikkelt al jong een passie voor de u'd (Arabische luit). In 2002 studeert hij cum laude af op dit instrument aan de Academy of Music and Dance in Jeruzalem. Safia houdt van cross-overs, hij combineert zijn klassieke achtergrond met jazz, flamenco en Balkanmuziek. Zijn debuut in Nederland maakt hij in 2001 in het ensemble dat dansgezelschap Galili Dance begeleidt. Meerdere malen speelt hij vervolgens als solist met Holland Symfonia in het Concertgebouw te Amsterdam. In augustus 2005 wordt Haytham uitgenodigd op het prestigieuze Prinsengrachtfestival. In 2004 vormt hij zijn eigen ensemble: het Haytham Safia Qu4rtet. Met naast Haytham de uit Iran afkomstige Afra Mussawisade op percussie, Hanneke Ramselaar op hobo en Eva van de Poll op cello. Haytham Safia en zijn kwartet brengen vanavond een aantal composities van hun nieuwste cd ten gehore: Promises (2007). Originele melodieën met verschillende muzikale invloeden. Een belofte is het Qu4rtet zeker!

Bezetting:
Haytham Safia - u'd / Hanneke Ramselaar - hobo / Eva van de Poll - cello / Afra Mussawisissade - percussie

Zaterdag 16 februari
21.00 / 15 euro | 13 euro
Michael Moore Quintet
De keren dat Michael Moore met eigen formaties optreedt, zijn zeldzaam. Maar áls hij het doet, is het altijd raak. Vanavond deelt de rietblazer het podium met een andere lyrische jazzmusicus van hoog niveau: Eric Vloeimans. De van oorsprong Amerikaanse Moore woont sinds 1982 in Nederland en is een echte duizendpoot. Hij werkte als componist en solist met dans- en theatergezelschappen en met het neusje van de zalm uit de internationale jazz- en improvisatiewereld. Daarnaast leidt hij ook nog eens zijn eigen platenlabel Ramboy. In 1986 ontving hij de VPRO/Boy Edgar Prijs voor zijn bijdrage aan de Nederlands jazz en geïmproviseerde muziek. Met zijn legendarische jazzformaties als Available Jelly en Clusone Trio, behoort Moore tot de belangrijkste Nederlandse improvisatoren. Het Michael Moore Quintet is echter een bijzonder buitenbeentje in de Nederlandse jazzscene. Voor het eerst in zestien jaar componeerde Moore weer eens voor deze luxe, traditionele bezetting. Het inspireerde hem tot een mooi en spannend repertoire met veel ruimte voor improvisatie. Hij componeerde bijna filmische jazzimpressies waarbij je je helemaal in de muziek kunt verliezen. Zoals ook te horen is op de laatste cd van Moore, het veelgeprezen en mysterieuze Osiris.

Bezetting:
Michael Moore - klarinet, altsaxofoon / Eric Vloeimans - trompet / Paul Berner - bas / Marc van Roon - piano / Owen Hart jr. - slagwerk

Vrijdag 22 februari

1 21:00 / 15 euro | 13 euro


2 Domino Quartet

Vooraanstaand Italiaans bassist Antonio Borghini, bekend van onder meer Stefano Bollani en zangeres Cristina Zavalloni, is de oprichter van het Domino Quartet. Hiervoor bracht hij vier topmuzikanten samen met wie hij het in de loop der jaren erg goed kon vinden. Eén van hen is trombonist Gianluca Petrella. Petrella is vaste waarde in de groepen van Enrico Rava, winnaar van de Down Beat Poll Rising Star in 2006 en 2007 en winnaar van de Talent Deserving Wider Recognition op North Sea 2007. Momenteel maakt hij furore met zijn eigen Indigo 4 waarvan onlangs de tweede cd Kaleido op Blue Note Records verscheen. Tenorsaxofonist Sean Bergin is van Australisch-Zuidafrikaanse origine. Bergin is een echte wereldreiziger in de muziek en een formidabele aanwezigheid in de Amsterdamse scene met zijn eigen MOB. De tenorsaxofonist speelt tevens in het laatste kwartet van de legendarische pianist Mal Waldron. Verantwoordelijk voor het slagwerk is één van de beste drummers uit de improvisatiemuziek: Hamid Drake. Hij mixt Afro-Cubaanse, Indische en Afrikaanse percussie-instrumenten en invloeden. Drake werkte samen met de top van de improvisatie waaronder Peter Brotzmann, Fred Anderson en Ken Vandermark. Daarnaast werkte hij samen met artiesten als Don Cherry, Pharoah Sanders, Fred Anderson, Mahmoud Gania, en William Parker. Drake maakte deel uit van bands als Night on Earth, de Georg Graewe Quartet, het DKV Trio, Peter Brotzmann's Chicago Octet/Tentet en Liof Munimula.

Bezetting:
Gianluca Petrella - trombone / Sean Bergin - tenorsax, altsax / Antonio Borghini - contrabas / Hamid Drake - slagwerk

Zaterdag 23 februari

21:00 / 19 euro | 17 euro

Joey Baron "Killer Joey"
Eén van de beste en populairste jazzdrummers van dit moment is Joey Baron. De kale Amerikaan heeft een unieke en bijna maniakale drumstijl en beheerst zo goed als alle vormen van slagwerk. Joey Baron groeide op in een Joodse familie in Richmond, Virginia. Het drummen leerde hij zichzelf aan door te kijken naar het spel van anderen en te luisteren naar opnames en radio en televisie. Niet alleen maakte Baron tien jaar lang deel uit van de Bill Frisell Band, ook de lijst met namen van andere muzikanten waarmee hij samenwerkte is indrukwekkend. Enkele voorbeelden: Dizzy Gillespie, Chet Baker, Stan Getz, Joe Lovano, David Bowie, Pat Martino en Al Jarreau. Daarnaast was hij co-leider van de groep Miniature met Tim Berne en Hank Roberts. Hij speelde in Naked City met John Zorn, Bill Frisell, Fred Frith en Wayne Horvitz, en in Masada, de band van John Zorn met Dave Douglas en Greg Cohen. Baron leidde enkele eigen trio's waaronder de Down Home Group met John Medeski en Marc Ribot en Barondown met saxofonist Ellery Eskelin en trombonist Josh Roseman. Zijn belangrijkste trio is echter Killer Joey, waarmee hij vanavond op het podium van Lantaren/Venster staat.

Bezetting:
Joey Baron - slagwerk / Steve Cardenas - gitaar / Brad Shepik - gitaar / Tony Scherr - bas
---

Kim van Hardeveld
Publiciteit Muziek
(dinsdag, woensdag, donderdag)

Theater Lantaren/Venster
Gouvernestraat 133
3014 PM Rotterdam, The Netherlands
T: +31 10 277 22 66
M: +31 6 33 03 86 60
F: +31 10 277 22 86
e-mail: vanhardeveld@lantaren-venster.nl
www.lantaren-venster.nl