GroenLinks

Scholen mogen discrimineren

Discriminatie, niet met mij! 7 februari 2008

De Europese Commissie heeft Nederland op de vingers getikt vanwege het niet naleven van de Europese richtlijn die discriminatie op grond van seksuele geaardheid verbiedt. Kathalijne Buitenweg wil dat de Nederlandse anti-discriminatiewet zo snel mogelijk wordt aangepast.

In een brief van 31 januari jongstleden schrijft Eurocommissaris van Sociale Zaken Spidla expliciet dat de uitzondering die in de Algemene Wet Gelijke Behandeling wordt gemaakt voor het onderwijs op religieuze grondslag niet voldoet aan de Europese regelgeving. Deze uitzondering houdt in dat iemands seksuele geaardheid wel degelijk een rol mag spelen bij het aannemen en ontslaan van leraren op bijzondere scholen.

Europa
De Europese richtlijn is duidelijk: bijzondere scholen mogen in arbeidsverhoudingen onderscheid maken op grond van godsdienst of overtuiging van een persoon wanneer het gaat om een wézenlijk, legitiem en gerechtvaardigd beroepsvereiste gezien de grondslag van de organisatie. Dit mag geen op een andere grond gebaseerde discriminatie rechtvaardigen.

Nederland
De Nederlandse Algemene Wet Gelijke Behandeling laat onderscheid op grond van godsdienst en overtuiging door bijzondere scholen toe, wanneer dat nodig is voor de verwezenlijking van hun grondslag en het niet leidt tot onderscheid op grond van het enkele feit van hetero- of homoseksuele geaardheid. De Europese Commissie vindt dat deze uitzondering te ruim is.

Een voorbeeld: twee mensen solliciteren bij een streng gereformeerde school. Ze gaan allebei niet naar de kerk en dat is in strijd met de grondslag van de school. Een van de sollicitanten is homoseksueel en dat is ook in strijd met de streng gereformeerde grondslag. De school mag nu beslissen om de homo niet aan te nemen en de hetero wel, omdat de seksuele geaardheid een bijkomende reden is om de homo te weigeren.

Wetswijziging
Kathalijne Buitenweg: "De Nederlandse wettekst is dusdanig ruim dat homoseksualiteit misschien niet de enige, maar wel degelijk een factor kan zijn om een leraar niet aan te nemen of te ontslaan. Dat is onacceptabel en nooit de bedoeling geweest van de Europese richtlijn. De Nederlandse regering moet er zo snel mogelijk voor zorgen dat de uitzondering in de wet nauwer wordt geformuleerd, door het "enkele feit-criterium" te schrappen."

Procedure
De richtlijn die discriminatie op grond van seksuele geaardheid verbiedt, is in 2000 al aangenomen. Nederland heeft tot eind 2003 de gelegenheid gehad om de betreffende nationale wetgeving in orde te maken. De Europese Commissie controleert nu of dat goed is gebeurd en waarschuwt Nederland dus dat de Algemene Wet Gelijke Behandeling niet in overeenstemming is met de richtlijn. Als Nederland de wetgeving niet aanpast, zal de Europese Commissie naar het Europees Hof van Justitie stappen.

Zie ook:

* berichtgeving over waarschuwing Europese Commissie (via Google News)

* dossier Anti-discriminatie in de EU