GroenLinks

Europese Commissie is te voorzichtig over Roemeense corruptie

7 februari 2008

De Europese Commissie is te voorzichtig in haar beoordeling van de Roemeense strijd tegen corruptie, vindt europarlementariër Joost Lagendijk. Roemeense politici menen dat het wel goed komt, maar er is een serieuze koerswijziging nodig.

Lagendijk was voorstander van de Roemeense toetreding tot de EU op 1 januari 2007. Maar wel onder voorwaarde dat er op een aantal cruciale gebieden nog aanpassingen werden gedaan. Vooral in de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad moest Roemenië, net als de andere toetreder Bulgarije, hard werken om aan de Europese standaarden te voldoen. Eind 2006 en begin 2007 leek het nog goed te gaan. Maar vervolgens kwam er een eind aan de positieve ontwikkeling. Op sommige terreinen ging het zelfs van kwaad tot erger.

Tussenstand
De Europese Commissie heeft een tussenstand gegeven van de strijd tegen corruptie en is gematigd negatief. Voorgestelde wetswijzigingen zullen - indien aangenomen - het onderzoek naar corruptie en georganiseerde misdaad danig bemoeilijken. Het Nationale Anti-corruptie Directoraat (DNA), dat corruptie onder politici onderzoekt, werd meerdere malen getorpedeerd met voorstellen om een eind te maken aan de onafhankelijkheid. Politici grijpen automatisch terug op het zwartmaken van de corruptiebestrijders als ze zelf ergens van verdacht worden.

Anti-corruptieautoriteit gebeten hond
Ook nu was DNA weer de gebeten hond. Hoewel de Europese Commissie meent dat de DNA een positief resultaat heeft behaald, bestaan verschillende Roemeense politici het om de dienst de schuld te geven van de kritiek in het rapport van de Commissie. Hiermee verdraaien ze de boodschap: de regering is verantwoordelijk voor de falende strijd tegen corruptie. Andere politici menen dat het rapport nietszeggend is of gewoon neutraal. Slechts een minderheid ziet de ernst van de situatie in. Kortom: de waarschuwing van de Commissie is niet overgekomen.

Mentaliteitsverandering nodig
Deze zomer zal de Europese Commissie de situatie weer bekijken. Als Roemenië nog niet aan de eisen voldoet, zullen sancties worden opgelegd. Lagendijk: "Als Roemenië sancties blijft riskeren, zal het land te boek staan als toonbeeld van corruptie. Alleen een mentaliteitsverandering onder politici kan Roemenië op het juiste spoor brengen.

Zie ook:

* persbericht Europese Commissie

* dossier toetreding Roemenië en Bulgarije