Gemeente Nuth


PERSBERICHT

Heerlen, 7 februari 2008

Actieplan verkeersveiligheid Parkstad Limburg
UW PLAATS OP DE WEG

Ter bevordering van de verkeersveiligheid in Parkstad hebben de gemeenten en Parkstad Limburg een actieplan verkeersveiligheid opgesteld. Dat actieplan bevat diverse maatregelen voor verkeerseducatie van jongeren en ouderen, verkeershandhaving en communicatie. In het kader van het actieplan verkeersveiligheid Parkstad Limburg is tevens besloten het publiek te informeren over de verkeersregels uit het reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en onderwerpen van de landelijke verkeersveiligheidscampagnekalender. Dit zal via een maandelijkse publicatie in de diverse huis-aan-huisbladen in Parkstad gebeuren. De publicaties over het RVV 1990 gebeuren themagewijs aan de hand van een uitgave van Veilig Verkeer Nederland. Het eerste thema betreft de plaats op de weg van de verschillende verkeersdeelnemers. De cijfers tussen haakjes verwijzen naar de betreffende artikelen in de wetstekst van het RVV 1990.

De plaats op de weg.

Het RVV 1990 geeft ieder soort weggebruiker zijn plaats op de weg aan. Heel algemeen gesproken moet elke bestuurder altijd rechts houden, behalve twee fietsers, die mogen naast elkaar rijden. Als er drie fietsers naast elkaar rijden zijn ze alle drie strafbaar. Twee snorfietsers naast elkaar zijn allebei strafbaar. (3)

Wat is de plaats op de weg voor de verschillende soorten weggebruikers ? De plaats van de voetganger is op het trottoir of voetpad, bij het ontbreken daarvan het fietspad of fiets/bromfietspad en bij het ontbreken ook daarvan de berm of de kant van de rijbaan. Welke kant is niet bepaald. De linkerkant is meestal de veiligste. (4) Vormen voetgangers een colonne, optocht of uitvaartstoet, dan mogen zij ook van de rijbaan gebruik maken. (9)

De fietser en de snorfietser horen op het fietspad of fiets/bromfietspad thuis. Bij het ontbreken daarvan gaan ze naar de rijbaan. Fietsers en snorfietsers met uitgeschakelde snorfietsmotor mogen het onverplichte fietspad gebruiken. Fietsen, b.v. driewielers of fietsen met aanhangwagen, breder dan 75 cm, mogen op de rijbaan in plaats van op het fietspad of fiets/bromfietspad. (5)

Alleen fietsers, snorfietsers en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen mogen een fietsstrook met een doorgetrokken streep gebruiken. Op een fietsstrook met een onderbroken streep mogen alle bestuurders rijden. (10.2)

Bromfietsers moeten naar het fiets/bromfietspad en bij het ontbreken daarvan naar de rijbaan. Zijn ook deze breder dan 75 cm, dan mogen ze naar de rijbaan toe. (6)

Bestuurders van gehandicaptenvoertuigen hebben een vrije keuze. Zij mogen geheel naar eigen keuze op het trottoir, voetpad, fietspad, fiets/bromfietspad of rijbaan. (7) Let wel: rijden zij op het trottoir of voetpad, dan gelden de voetgangersregels voor hen, - op andere plaatsen zijn zij gewoon bestuurder. (2.1)

Ruiters moeten op het ruiterpad of bij het ontbreken daarvan op de rijbaan.(8)

Alle overige bestuurders moeten de rijbaan gebruiken, behalve voor het parkeren. Daarvoor mogen zij ook op andere weggedeeltes zoals de berm, maar niet op het trottoir, voetpad, fietspad, fiets/bromfietspad of het ruiterpad. (10.1)

Inhalen geschiedt in principe links. (11)

Wanneer is links inhalen niet toegestaan of niet verplicht ?
· bij die bestuurder die links richting aangeeft en links voorgesorteerd heeft (links inhalen verboden)

· fietsers en snorfietsers, die andere voertuigen dan fietsen of snorfietsen inhalen. Zij mogen (niet verplicht) rechts inhalen

· trams: die mogen zowel rechts als links ingehaald worden. (11)
· files mogen rechts ingehaald worden. (13.2)
· vlak vóór en op rotondes mag rechts ingehaald worden. (48)

In welke gevallen is het nog meer toegestaan om "niet rechts te houden" ?
· bij het voorsorteren (17.1)(gebruik maken van voorsorteervakken) (78)
· bij het in twee files naast elkaar rijden (meer rijstroken)(13.1)
· op rotondes (geldt alleen voor motorvoertuigen en voor bromfietsen op de rijbaan) (47)
· bij een doorgetrokken streep op een éénrichtingsweg en geen onderbroken streep tussen bestuurder en doorgetrokken streep. (76.b)

Wanneer is inhalen helemaal verboden ?
Vlak voor of op een voetgangersoversteekplaats (zebrapad). Het doet er niet toe, welk voertuig. Zelfs een niet gemotoriseerde rolstoel mag op die plaats niet ingehaald worden. (12)


--------------------------------------------------- einde persbericht --------------------------------------------------- Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

- De heer P. Alzer, Programmamedewerker Mobiliteit Parkstad Limburg, tel. 045 ­ 570 01 71
- Verkeersafdeling gemeenten regio Parkstad Limburg


---- --