Gemeente Utrecht
Mondelinge vragen van mevrouw N. Schipper GroenLinks, inzake huisvesting en inburgering Pardonners.
Op 18 december 2007 heeft GroenLinks antwoord gekregen op schriftelijke vragen (SV 2007 nr. 121) over huisvesting en inburgering van de Utrechtse Pardonkandidaten.
Het college heeft aangegeven dat er regionale afspraken zijn, in BRU verband, voor de huisvesting van de circa 720 pardonkandidaten die in Utrecht verblijven. Utrecht en de BRU gemeenten zijn net aangevangen met het huisvesten van de Pardonkandidaten. Zij hebben tot eind 2009 om aan hun taakstelling te voldoen. Monitoring van de regionale huisvestingsafspraken vindt plaats tijdens de reguliere bestuurlijke BRU-overleggen.
De antwoorden ten aanzien van inburgering van Pardonkandidaten die op het AZC verblijven en die met een Persoonsvolgend Budget kunnen inburgeren stemde GroenLinks hoopvol. Vanaf 1 januari 2008 zouden Pardonkandidaten onder verantwoordelijkheid van het COA modulaire inburgerings-trajecten kunnen inkopen. Deze inburgeringstrajecten zouden zijn aangepast aan de mogelijkheden van een Pardonkandidaat. Het keuzeproces zou worden ondersteund door de klantmanagers van Sociale Zaken (Bijzondere Doelgroepen), Bureau Inburgering, Vluchtelingenwerk Midden Nederland en de betrokken reïntegratiebedrijven.
Voor Pardonners die vanuit het AZC in een woning in Utrecht huisvesten zou Bureau Inburgering afspraken maken met het COA voor het stroomlijnen van dit proces en "warme overdracht" van de kandidaten. Voor Pardonkandidaten die zich vanuit het AZC in de BRU-regio vestigen, maken de regio gemeenten overgangsafspraken met het COA.
Afgesproken is dat de inburgering zo snel mogelijk begint . En afgesproken is dat het inburgerings-programma in modulaire vorm wordt ingekocht bij gekeurmerkte instellingen.
GroenLinks heeft aangegeven het streven van het college om de 720 Utrechtse Pardonners in en om de gemeente Utrecht te huisvesten te delen. GroenLinks vindt het een goede zaak dat Pardonners met een Pasje die nog verblijven in het AZC, in afwachting van hun huisvesting, aan inburgering kunnen beginnen. GroenLinks vindt het wenselijk als de Utrechtse Pardonners spoedig gehuisvest kunnen worden. Opdat naast het Pasje en het inburgeringtraject, ook een woning, dagbesteding (reïntegratie, studie, werk) en de 'sociale inburgering' op korte termijn kunnen aanvangen.
Afgelopen week heeft GroenLinks zorgelijke signalen ontvangen over zowel de huisvesting van de Utrechtse Pardonners als de inburgeringstrajecten.
Het COA zou landelijke de regie willen voeren over de huisvesting van de Pardonners. Zij lijkt de regionale huisvestingsafspraken naast zich neer te leggen. Zij geven de huisvestingswensen van Pardonners die op het AZC verblijven mondjesmaat door aan de gemeente Utrecht en de BRU gemeenten.
Het COA heeft tot op heden geen afspraken gemaakt met o.a. Bureau Inburgering en Vluchtelingenwerk Utrecht over de organisatie van de inburgeringstrajecten van Pardonners die verblijven op het AZC, met een Persoonsvolgend Budget.
Ook over een 'warme overdracht" van de inburgeringstrajecten van Utrechtse Pardonners die verblijven in het AZC en huisvesting vinden in de gemeente Utrecht zijn nog geen afspraken tussen het COA en Bureau Inburgering.
Dit brengt GroenLinks tot de volgende vragen.
1. Hoe verloopt de huisvesting binnen Utrecht en de BRU gemeenten?
2. Loopt deze volgens planning?
3. Speelt het COA hierin een stimulerende rol?
4. Als er sprake is van onvoldoende voortgang, wat onderneemt het college om de Utrechtse Pardonners in en om de gemeente Utrecht te huisvesten?
5. Welke afspraken zijn er tussen het COA en de klantmanagers van Sociale Zaken (Bijzondere Doelgroepen), Bureau Inburgering, Vluchtelingenwerk Midden Nederland en de betrokken reïntegratiebedrijven over de keuzeondersteuning aan de Pardonners bij de inburgeringstrajecten?
6. Zijn Pardonners met een pasje verblijvend op het AZC zijn inmiddels aangevangen met een modulair inburgeringstraject bij een gekeurmerkte instelling?
7. Zijn er inburgeringstrajecten afgekeurd of stopgezet i.v.m. vanwege het achterwege zijn van afspraken over bijvoorbeeld keuzeondersteuning of huisvesting? Zo ja, waarom?
8. Welke afspraken zijn er tussen het COA en Bureau Inburgering over de 'warme overdracht" van Pardonners die op het AZC verblijven en huisvesting vinden in de gemeente Utrecht?
9. Als er sprake is van onvoldoende voortgang in de inburgering, wat onderneemt het college om de inburgering zo snel mogelijk te laten beginnen?
---
Bestuursakkoord Rijk - VNG
Afspraken tussen VNG en de minister voor Wonen, Wijken en Integratie.
( 030-2861069, 2 030-2861518,
8 <:mailto:m.trooster>m.trooster@utrecht.<:mailto:m.trooster>nl
* Postbus 16200, 3500 CE Utrecht
O Bezoekadres: Korte Minrebroederstraat 2, kamer 1.07
---- --