Senternovem


Nieuws

07-02-2008 |


Zonnepanelen (PV) meest gewilde energiebesparende systeem

Bij aanschaf van een nieuw huis wil bijna 4 op de 10 Nederlanders (37%) zonnepanelen (PV) op de woning. Ruim een kwart zou in een toekomstige woning regenwaterbenutting of een warmte-terugwin-systeem willen hebben. Opvallend is dat op dit moment de toepassing van energiebesparende methoden in huizen klein is: 8 op de 10 Nederlanders (81%) heeft momenteel geen energiebesparend systeem. Bij een verhuizing wil ruim 40% van de Nederlanders er helemaal geen hebben. Dit blijkt uit het WoonKennis Jaarrapport 2007, een onderzoek onder ruim 6.000 Nederlanders.

Naast maatregelen als dubbelglas en spaarlampen komen er steeds meer technische systemen op de markt die energie en geld besparen. Zonnepanelen (PV) en regenwaterbenutting worden nu slechts door 5% van de huishoudens toegepast. Toch staat de Nederlander bij verhuizingen steeds meer open voor dergelijke systemen, mede doordat driekwart van de Nederlanders vindt dat de kosten voor energie te hard zijn gestegen. Zonnepanelen zijn het populairste energiebesparende middel: bijna 4 op de 10 Nederlanders (37%) wil zonnepanelen in zijn of haar nieuwe woning. Ook regenwaterbenuttingsystemen (28%) en warmte-terugwin-systemen (22%) zijn populair. Energiebesparende systemen worden vaak bij de bouw van een woning geïnstalleerd. De systemen kunnen ook na de bouw van een huis aangebracht worden, maar dat is veel kostbaarder dan plaatsing tijdens de bouw.

Aanschaf energiebesparende systemen (in %)
Stel u gaat verhuizen. Welke van de onderstaande energiebesparende producten zou u in uw nieuwe woning willen? Gem. bewoner Huurders Kopers
Zonnepanelen/zonne-energie

37

35

38 Regenwaterbenutting

28

27

30 Warmte-terugwin-systeem

26

23

28 Centraal stofzuigersysteem


---


---


---
Warmtepompen

15


13

16 Anders


---


---


---
Geen


---

46

42

Huurders en kopers gelijkgestemd
Kopers zitten behoorlijk op een lijn met huurders wat betreft interesse in energiebesparende systemen. Het grootste verschil in voorkeur is 5 procentpunten bij warmte-terugwin-systemen: 28% van de kopers heeft daar interesse in tegen 23% van de huurders. Kopers zouden meer interesse kunnen hebben in energiebesparende systemen dan huurders vanwege de meerwaarde voor hun huis. Aan de andere kant betalen de meeste huurders hun eigen energierekening en vinden zij besparingen op die rekening net zo interessant als ieder ander. De eensgezindheid onder huurders en kopers blijft overeind, ook als zij geen enkel energiebesparend systeem in hun komende huis willen: respectievelijk 46% en 42% wil geen van de bovengenoemde opties in huis hebben.

Huidige toepassing energiebesparende systemen
Aan de Nederlanders die hebben aangegeven één of meer van de energiebesparende systemen te kennen, is gevraagd of men deze in de huidige woning heeft. Het bezit van energiebesparende systemen is laag. Ongeveer een op de vijf Nederlandse huishoudens die bekend is met energiebesparende systemen, bezit deze ook daadwerkelijk. Slechts twee op de tien Nederlanders heeft een energiebesparend systeem in huis. De mensen die energiebesparende systemen hebben, kiezen het vaakst voor zonnepanelen of regenwaterbenutting. Deze systemen zijn allebei te vinden in 5% van de Nederlandse huishoudens. De warmtepomp is het minst populair, slechts 1% van de Nederlanders maakt daar in de eigen woning gebruik van. Bron: WoonKennis/USP Marketing Consultancy, september/oktober 2007

Zonnestroom subsidie 33 cent per kilowattuur
Op 31 januari jongstleden heeft het ministerie van Economische Zaken bekend gemaakt dat er naar verwachting per 1 april een bonus van 33 cent subsidie per kwH komt voor de stroom die de zonnepanelen aan het elektriciteitsnet leveren. Dit staat in de nieuwe regeling voor het opwekken van groene stroom, die naar de Tweede Kamer is gestuurd. De optie zon-pv scoort hoog op toekomstperspectief en innovatief vermogen. Zon-pv wordt in 2008 voor 10 Mw gestimuleerd. De bedoeling hiervan is het lerend implementeren op gang te brengen. Het vermogen van 10 Mw correspondeert met ongeveer 5000 tot 10.000 zonne-energie systemen op woningen per jaar, bestaande uit enkele 10-tallen zonnepanelen per dak (woning). Per woning is dit voldoende voor ongeveer de helft van het elektriciteitsverbruik.