Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 7 februari 2008

Consument kan straks in alle winkels gebruikte batterijen inleveren 130 miljoen lege batterijen zoek

In Nederlandse huishoudens liggen 130 miljoen lege batterijen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Batterijen (Stibat) die verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling. Samen met de Raad Nederlandse Detailhandel is afgesproken dat alle winkels die batterijen verkopen zorgen voor de inzameling en afvoer van ingeleverde batterijen.

In alle Nederlandse huishoudens liggen gemiddeld 97 batterijen: vol, leeg, in gebruik in apparatuur en in oude niet meer gebruikte apparaten. Van deze 97 batterijen zijn er 18 leeg. Dit houdt in dat er in de Nederlandse huishoudens totaal 130 miljoen lege batterijen liggen. Van alle afgedankte batterijen wordt 83% ingezameld, 17% verdwijnt nog in de prullenbak. Lege batterijen blijven vaak jarenlang in huis liggen en worden vergeten. Gebleken is dat een batterij gemiddeld 10 jaar onderweg is van de winkel naar uiteindelijk de inzameling. Om te zorgen voor een beter milieu worden batterijen apart ingezameld en gerecycled. Batterijen die in het milieu terechtkomen worden namelijk niet afgebroken.

Vanaf september 2008 kan de consument zijn gebruikte batterijen inleveren in elke winkel die batterijen verkoopt. Door nieuwe Europese regelgeving zijn deze winkels straks verplicht de batterijen ook weer in te nemen. Winkeliers zijn geen voorstander van het inzamelen van afval, maar voor het succesvolle inzamelsysteem van batterijen maken de winkeliers een uitzondering. Op 6 februari 2008 hebben Stibat en de Raad Nederlandse Detailhandel het convenant gesloten bij de Albert Heijn in winkelcentrum Leidsenhage. Deze winkel werd tevens beloond voor het inzamelen van een recordaantal batterijen in 2007.

12.000 winkeliers werken al met het gratis inzameling van Stibat. De winkel is de favoriete plek voor Nederlanders om lege batterijen in te leveren, zo blijkt uit een recent onderzoek. Naast winkels kent Nederland nog een aantal andere plaatsen om batterijen in te leveren. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat bijna elke basisschool een inzamelpunt is. Ook gemeentedepots nemen lege batterijen in ontvangst.

In de winkels waar Stibat de batterijen ophaalt, werden vorig jaar 847.326 kg batterijen ingezameld. Dat is 28,4 procent van alle in Nederland ingezamelde batterijen. Alle inzamelpunten waar de Stibat ophaalservice komt, passeerden vorig jaar de mijlpaal van
1 miljoen kilogram.
In 1999 startte de inzameling via de winkelketens. Aan het einde van dat jaar deden veertien winkelketens mee met in totaal 1.600 winkels die toen een kleine 40.000 kg lege batterijen inzamelden. Inmiddels draagt Stibat zorg voor de inzameling bij tachtig winkelketens met in totaal 11.756 vestigingen.

Stibat werkt samen met de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) om zoveel mogelijk lege batterijen in te zamelen voor een milieuvriendelijke recycling. De RND is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 41 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.