Gemeente Zandvoort
Behandelplan in de maak voor doodzieke beuk Bentveld
De doktor is langsgeweest - de diagnose gesteld. Het wachten is nu op het behandelprogramma voor de doodzieke beuk in Bentveld. Met een beetje geluk kan de boom nog zo'n 15 jaar mee.
Tondelzwam
Op de hoek van de Duindoornlaan en Teunisbloemlaan staat ie. Hij heeft het goed te pakken, want aangetast door de tondelzwam. Binnenin het hout groeit de schimmel; aan de buitenkant is een hoefvormige donkergrijze tot donkerbruine paddenstoel zichtbaar. Het is de tweede keer dat de boom ziek is. Enige tijd geleden is hij al behandeld voor witrot. De kroon is destijds ontdaan van dood hout.
Bomendokter
Pius Floris Boomverzorging is gevraagd een advies te geven op welke wijze de boom verzorgd moet worden om hem te behouden. Deze week heeft de bomendokter de diagnose gesteld. Hij zal een rapport opstellen met een behandelprogramma. Te denken valt aan allerhande beïnvloedbare factoren om de boom zo lang mogelijk -en ook in zo'n goed mogelijke staat- te behouden.
Mooi
Wederom zet Gemeente Zandvoort alles op alles om de oude boom te behouden. Oude bomen zijn namelijk waardevol en zijn sfeerbepalend voor het straatbeeld. Het aantal oude bomen in Zandvoort is echter gering. De oude bomen die nu aftakelen, dateren meestal uit de periode rond 1900. Vanaf het begin van de eerste wereldoorlog tot aan jaren 1960 werden er nauwelijks bomen geplant en in de oorlog zijn veel bomen gekapt. Het Zandvoortse bomenbestand is daardoor onevenwichtig van opbouw. Extra reden dus om de zieke boom te behandelen.
Bezorgd
Naast de gemeente is er nog iemand zeer bezorgd over de overlevingskansen van de mooie boom. De Zandvoorter die als het ware zijn buurman is. Hij kreeg van de gemeente in ieder geval een uidraai van de diagnose van de bomendokter.