NIBUD Persbericht

Nederlander zoekt massaal financieel houvast

Nibud geeft gratis persoonlijk budgetadvies met 'energielabelverkenner'

De Nederlander is de laatste maanden meer met zijn geld bezig dan ooit te voren. Dit ziet het Nibud onder andere aan het groeiend aantal mensen dat een abonnement neemt op de Nibud-nieuwsbrief. Van 7439 leden in januari 2007, naar al bijna 22.000 leden een jaar later. Het Nibud merkt dat de Nederlander steeds meer financieel houvast zoekt. Dagelijks vragen ruim 500 mensen een Persoonlijk Budgetadvies aan op www.nibud.nl. Dit is een uniek en gratis hulpmiddel op internet waarmee consumenten inzicht krijgen in hun bestedingspatroon. Sinds vandaag is aan het budgetadvies ook de Energielabelverkenner voor woningen toegevoegd. Met een aantal eenvoudige vragen kan de gebruiker een indicatie krijgen van het label en de maandelijkse energierekening die daarbij hoort.

Persoonlijk advies
Basis voor het Persoonlijk Budgetadvies zijn cijfers over de kosten van diverse uitgavenposten en de gemiddelde bestedingspatronen van diverse huishoudens in Nederland. Deze combinatie biedt uniek vergelijkingsmateriaal, waar het Nibud als enige organisatie in Nederland over beschikt, op basis waarvan consumenten kunnen zien of ze meer of minder uitgeven dan vergelijkbare huishoudens. Waarom sta ik iedere maand rood? Mijn zoon wil zakgeld, maar heb ik daar wel genoeg geld voor? Is dat huis niet te duur voor ons? Al deze veel voorkomende vragen worden beantwoord met het Persoonlijk Budgetadvies. Een begroting ís erg persoonlijk. Twee huishoudens met hetzelfde inkomen kunnen maandelijks heel verschillende bedragen overhouden. De één zit ruim in het geld en de ander komt iedere maand euro's tekort. Het Persoonlijk Budgetadvies maakt dit inzichtelijk. Na het invullen van een aantal gegevens zoals de gezinssamenstelling, de kosten voor de woning en het inkomen worden zo'n veertig uitgavenposten getoond zoals voeding, kleding en inventaris. Bij iedere post staan drie bedragen, het bedrag dat minimaal nodig is voor die post, het bedrag dat vergelijkbare huishoudens er gemiddeld aan uitgeven, en het bedrag dat het Nibud adviseert om de begroting sluitend te maken.

Energielabel zelf uitrekenen
Een steeds groter deel van de begroting vormen de energiekosten. Met het Persoonlijk Budgetadvies wordt uitgerekend wat dit voor ieder individueel huishouden is. Het Nibud raadt consumenten aan bij de keuze van een woning te kijken naar het energielabel van het huis en de daarbij behorende energiekosten. Dit kan nu dus ook met het Persoonlijk Budgetadvies. Naast het energieverbruik van een bepaalde woning en het daarbij behorende energielabel, kan ook worden uitgerekend wat het kost om de woning energiezuiniger te maken. De consument kan zien met welke maatregelen het label gunstiger wordt, en wat deze investering oplevert. Dit kan met de Energiemaatregelverkenner, die ook in dit budgetadvies is ingebouwd. Uit berekeningen van het Nibud Persoonlijk Budgetadvies blijkt dat een gezin met twee kinderen in een rijtjeswoning van voor 1945 met energielabel F gemiddeld ¤ 1.800 per jaar aan gas kwijt is. In een woning met label B zouden ze gemiddeld ¤ 800 kwijt zijn. Uit berekeningen van het Persoonlijk Budgetadvies blijkt dat de aanpassingen die het gezin zou moeten doen om van een woning met energielabel F een label B woning te maken, ze maximaal ¤ 6.300,- kwijt zouden zijn. Binnen acht jaar zijn deze kosten terugverdiend. En als de energieprijzen verder stijgen nog eerder. Het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud biedt bovendien houvast bij de beslissing of het financieel gezien mogelijk is om die investering te kunnen maken.

Geld en milieu sparen
Gas en elektriciteit worden steeds duurder. Voor een gezin kan dit zonder dat ze iets veranderen steeds hogere maandelijkse energielasten betekenen. Bij een sluitende begroting is er dan minder geld over voor posten als voeding of kleding. Voor het Nibud reden om voor zoveel mogelijk posten in het Persoonlijk Budgetadvies aan te geven wat energie- en milieuvriendelijk gedrag voor de portemonnee kan opleveren. Op-maat, wat wil zeggen dat het is aangepast op de leefsituatie van de gebruiker (huishoudtype, inkomen, autogebruik etc.).

Naar het Persoonlijk Budgetadvies