Ingezonden persbericht


museumprogramma 2008

Singer Laren brengt in 2008 drie grote tentoonstellingen. In het voorjaar Strip en Kunst., over de wisselwerking tussen beeldende kunst en strip in de Lage Landen. In de zomer reageren kunstenaars van Amerpoort op de collectie van Singer Laren in de tentoonstelling Van Gogh & Co.. De najaarstentoonstelling is gewijd aan de naamgever van Singer Laren, de Amerikaanse impressionist William Singer. Hiermee wordt het beleid ingezet om als museum met Amerikaanse wortels jaarlijks met een grote tentoonstelling aandacht te besteden aan kunst en kunstenaars uit de Nieuwe Wereld.
Daarnaast zet Singer Laren de kleine presentaties voort met thema's uit de eigen collectie, Singer Solo. In 2008 wordt aandacht besteed aan Aat Veldhoen en het Album van Roosje van Lelyveld.
Zoals gebruikelijk gaan de tentoonstellingen vergezeld van een educatief programma en aantrekkelijke publieksactiviteiten.

Strip en Kunst
7 februari - 27 april 2008

Wat is de overeenkomst tussen Fokke & Sukke, Hanco Kolk, Willy Vandersteen, Suske & Wiske, Pyke Koch, Jan Sluijters, Charley Toorop, Joost Swarte, Lucebert, Jan Kruis, Rob Scholte, Maarten Toonder, Karel Appel en James Ensor? Ze hangen allemaal in de tentoonstelling Strip en Kunst.
Striptekenaars zijn beïnvloed door de beeldende kunst en tegelijkertijd zijn er duidelijke verschillen. Op een zelfportret wordt bijvoorbeeld zelden gelachen, terwijl striptekenaars zichzelf meestal niet al te serieus nemen. Hoe kunst en strip ook verschillen, ze hebben recht op hetzelfde podium. Met werken van kunstenaars uit de Lage Landen, België en Nederland geeft Singer Laren de `negende kunst' de erkenning die haar toekomt.

De parallellen tussen strip en kunst zijn in vier thema's uitgewerkt Jezus, het is Christus!
Over Christus in kunst en Zijn transformatie naar held en superheld in strips.
De grootste liefde van je leven
Over kunstenaarszelfportretten en autobiografische strips Mooi hoor, maar is het kunst?
Cobra was `de kunst van mijn kleine zusje' en de huidige generatie

striptekenaars groeide ermee op. Door die mening én door de stijl werden ze stevig beïnvloed.
Kunst in strips en strips in kunst
Roy Lichtenstein maakte van de strip een kunstwerk. Kunst van alle eeuwen inspireerde striptekenaars, vaak met veel humor. Singer Laren ­ museumprogramma 2008

In de royaal geïllustreerde publicatie wordt de relatie tussen strip en kunst uitgediept en geven diverse tekenaars en kunstenaars hun kijk op deze relatie.
Strip en Kunst, Gert Jan Pos & Mourice Plusquin.
Prijs 24,95
NUR: 360 / ISBN: 978-90-89100-34-4

In het activiteitenprogramma rond de tentoonstelling vinden onder meer workshops, een taxatiedag, een veiling en voordrachten plaats.

Voor deze tentoonstelling is een speciale website met het volledige programma en het laatste nieuws over de tentoonstelling: www.stripenkunst.nl

Singer Solo: Aat Veldhoen, grafiek
29 maart t/m 12 oktober 2008

In de reeks Singer Solo belicht Singer Laren telkens een kunstenaar, thema of genre met werk uit de eigen collectie. Ditmaal is dat de kunstenaar Aat Veldhoen (Amsterdam 1934).
Met de schenking in 1993 van een groot deel van hun verzameling door het echtpaar Groeneveld werden 66 werken op papier van Aat Veldhoen aan de collectie van Singer Laren toegevoegd. In de jaren '50 van de vorige eeuw legde Veldhoen zich toe op de etstechniek als ook de lithografie. Simon Carmiggelt typeerde het werk van Veldhoen als doortrokken van een levenslange en oprechte belangstelling voor alle aspecten van het menselijk leven. De selectie toont dan ook portretten en naakten maar ook barende vrouwen, paringen en chirurgen aan de operatietafel.

Van Gogh & Co.
9 mei t/m 31 augustus 2008

Naast Vincent van Gogh vormen kunstenaars als Mauve, Sluijters en Van der Leck de basis van de tentoonstelling Van Gogh & Co. De andere exposerende kunstenaars zijn de schilders van de Amerpoort, alle met een verstandelijke handicap. Zij maken werk geïnspireerd op een selectie uit de collectie van Singer Laren. Gerangschikt rond een aantal thema's en na voorbereidend onderzoek zijn ze aan de slag gegaan en de tentoonstelling Van Gogh & Co. toont het resultaat.
Gedurende het proces maken de kunstenaars excursies in de voetsporen van hun inspiratiebronnen. Zoals Anton Mauve bestudeerden zij ondermeer de schaapskudde op de hei van Blaricum, fotografeerden in Amsterdam als Breitner en bekeken de jaarlijkse St. Jansprocessie in Laren.
Singer Laren ­ museumprogramma 2008

Deze groep van ruim 30 kunstenaars was eerder zeer succesvol met de tentoonstelling `The Amazing Rembrandts' (2006) en hun jaarlijks terugkerende kunstagenda.
Bij de tentoonstelling verschijnt de Amerpoort Kunstagenda 2009 en in een special van AVRO MuseumGasten wordt de groep kunstenaars gevolgd bij de totstandkoming van hun tentoonstelling.

William Singer
20 september t/m 7 december 2008

`William H. Singer Jr. Museum' prijkt boven de ingang van Singer Laren, maar nog nooit werd een overzichtstentoonstelling gewijd aan de naamgever, de Amerikaanse kunstschilder William Singer. William Singer werd in 1868 in Pittsburgh (VS) geboren als zoon van een vermogend staalfabrikant. Zijn achtergrond stelde hem in staat een leven als kunstenaar na te streven. In 1900 nam hij met zijn werk deel aan de prestigieuze tentoonstelling van het Carnegie Institute en vanaf dat moment komt zijn schilderscarrière werkelijk op gang. Gevolgd door zijn echtgenote Anna trekt hij naar de Amerikaanse kunstenaarskolonie Monhegan. Een echte carrière zou echter niet compleet zijn zonder een verblijf in Parijs. Toch kan de lichtstad Singer niet bekoren en hij heeft gehoord van het `Nederlandse Barbizon', de kunstenaarskolonie Laren. De Singers voelen zich thuis in Laren en besluiten zich er te vestigen. De van oorsprong Noorse schilder Martin Borgord, een goede vriend van William, leidt hem uiteindelijk naar Noorwegen waar het ruige, eenzame landschap het ultieme onderwerp blijkt te zijn voor de spiritueel ingestelde William. Hij zal er tot zijn dood in 1943 het grootste deel van zijn tijd doorbrengen.
Singer Laren bezit ruim 230 werken van William Singer. Een ander deel bevindt zich in het Washington County Museum of Fine Arts in Hagerstown, het West-Noors Museum voor Toegepaste Kunst in Bergen en de villa Singerheimen in Olden. Een waarschijnlijk veel groter deel van zijn omvangrijke oeuvre is in particulier bezit, verkocht tijdens zijn talloze exposities in Europa en Amerika. In de tentoonstelling zullen vele van deze werken voor het eerst publiekelijk getoond worden.
Aan deze eerste grote overzichtstentoonstelling is veel onderzoek vooraf gegaan door de kunsthistorica Helen Schretlen die eerder publiceerde over de collectie van William en Anna Singer. De resultaten van dit onderzoek leiden nu tot een overzicht van het werk van William Singer en een publicatie over deze opmerkelijke kunstenaar

Singer Laren ­ museumprogramma 2008

Singer Solo: Het album van Roosje van Lelyveld
vanaf 18 oktober 2008 tot medio maart 2009

Roosje van Lelyveld (1884-1978) was concertpianiste. Ze woonde in Laren in de villa `Rosehoeve' waar ze met grote regelmaat gasten ontving. Deze gasten, veelal afkomstig uit artistieke kringen, bedankten de gastvrouw met een notitie, een tekening, een gedicht of iets dergelijks in een boek, eigenlijk een volwassen versie van een poëziealbum.
Dit album bestaat uit 77 pagina's en is een bloemlezing van de `fine fleur' van de kunstenaarskolonie Laren in de jaren 1900-1920. Zo schrijft Adriaan Roland Holst het gedicht `Een roosje stond in een leliënveld' (1911) en tekent Wally Moes een pastel met de boodschap `Een rozenknopje voor de lieve onluikende Roos' (1914). Ook William Singer, Evert Pieters, Richard Roland Holst, Willy Sluiter, Ferdinand Hart Nibbrig, Louis Couperus en Floris Arntzenius schreven of tekenden in het album, naast anderen.
Het album van Roosje van Lelyveld wordt in zijn geheel getoond met behulp van facsimile's. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie over dit album en het Larense kunstenaarsmilieu aan het begin van de 20e eeuw van de hand van Lien Heyting

Voor nadere inlichtingen over het tentoonstellingsprogramma en/of beeldmateriaal kunt u zich wenden tot

Singer Laren
Communicatie & Publiciteit

publiciteit@singerlaren.nl
tel. 035-539 39 50

Singer Laren ­ museumprogramma 2008


---- --