Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Corporatie-wijkenfonds voor extra wijkenaanpak

7 februari 2008

Woningcorporaties verenigd in Aedes gaan samen met de lokale partners door met de wijkaanpak. Dat heeft de Aedes-ledenraad op 7 februari 2008 besloten. De gezamenlijke corporaties creëren daarvoor een Corporatie-wijkenfonds waar alle corporaties een beroep op kunnen doen voor extra investeringen in alle 800 wijken in Nederland. Voor de extra investeringen van 2,5 miljard euro de komende tien jaar in de 40 wijken is een aparte regeling getroffen.

Voor deze inzet in de 40 wijken storten de gezamenlijke corporaties
1,5 miljard euro in het Corporatie-wijkenfonds. Corporaties die actief zijn in de 40 wijken kunnen hierop een beroep doen om hun extra inzet te financieren zonder daarvoor rente te hoeven betalen. Uitgaande van 5 procent renteverlies per jaar dragen de corporaties daarmee de komende tien jaar 750 miljoen euro bij aan de extra inzet in de 40 wijken. Alle corporaties dragen naar rato van hun bezit bij aan het fonds. De corporaties die actief zijn in de 40 wijken zijn vrijgesteld voor hun bezit in die wijken.

De Aedes-ledenraad besloot ook dat in de toekomst voor bijzondere problemen elders in het land zoals die nu spelen in de 40 wijken, een aparte regeling getroffen kan worden.

De corporaties gaan door met werken aan de buurten en wijken en blijven zich inzetten voor de mensen die er wonen. Al in februari 2007 spraken de gezamenlijke corporaties in hun Antwoord aan de samenleving onderling af zich extra in te zetten voor probleemwijken. In aansluiting daarop sprak het Aedes-ledencongres zich eind november 2007 uit voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de 40 wijken. Met het besluit van de Aedes-ledenraad van 7 februari 2008 wordt concreet invulling gegeven aan die congresuitspraak.

Met de extra ruimte van 750 miljoen euro wordt de financiering van de wijkactieplannen mogelijk gemaakt. Aedes gaat er vanuit dat er daarmee geen enkele reden meer is voor minister Vogelaar van WWI om de corporaties een heffing op te leggen. Bovendien wordt hiermee voorkomen dat hierdoor de afronding van de wijkactieplannen grote vertraging oploopt. Corporaties waren gisteren actief in de wijken, dat zijn ze vandaag en daar gaan ze morgen mee verder.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aedes-persvoorlichting, Casper van Riet, tel. (035) 626 82 97.

Aedes
Aedes vereniging van woningcorporaties is de branchevereniging van woningcorporaties in Nederland. De ruim 500 leden van Aedes werken, vanuit ongeveer 1.000 vestigingen en werkmaatschappijen, aan duurzaam en betaalbaar wonen in leefbare buurten en woonkernen. Woningcorporaties zorgen dat ruim 2,4 miljoen huishoudens goed wonen.