Provincie Overijssel

Burgerenquête in Omgevingsvisie Overijssel

omgevingsvisieoverijsselbeeldmerko2_193px.jpg (9 Kb) De provincie heeft als speerpunt in het coalitieakkoord burgerparticipatie benoemd. Dat wil zeggen dat de provincie het belangrijk vindt om de inwoner rechtstreeks te betrekken in beleidsvorming. Ook in de Omgevingsvisie is dit van groot belang. De provincie gaat actief inwoners van Overijssel benaderen om hun stem te laten horen in de Omgevingsvisie.
Via een telefonische enquête onder breed publiek worden inwoners gevraagd aan te geven wat zij belangrijk vinden aan de directe leefomgeving en welke kansen en bedreigingen men ziet. Vervolgens wordt met een deel van de geïnterviewde mensen in kleine groepen gekeken naar de resultaten. Door het spreken over de resultaten in deze groepen krijgt de provincie inzicht in de achterliggende redenen van inwoners om juist die aspecten van de leefomgeving belangrijk te vinden en om juist die kansen en/of bedreigingen te noemen.

Steekproefselectie
De te interviewen inwoners worden volgens een willekeurige steekproef geselecteerd. Om de deelname aan de enquête zo hoog mogelijk te laten zijn en om mensen goed te informeren over de gang van zaken, krijgen de geselecteerde personen van te voren een brief waarin de telefonische enquête wordt aangekondigd. Bovendien worden de geïnterviewden ná het afronden van de enquête geïnformeerd over de resultaten en over wat de provincie met de resultaten van de enquête doet.

Integraal plan
De Omgevingsvisie Overijssel is een integraal plan voor ruimte, water, milieu en verkeer en vervoer. De commissie Ruimte, Water en Duurzaamheid steunt de door Gedeputeerde Staten voorgestelde aanpak in de Agenda van de Omgevingsvisie. Het belang van de Omgevingsvisie is hiermee benadrukt. Provinciale Staten krijgen in de totstandkoming van de Omgevingsvisie een nadrukkelijke rol in de verdere gedachtenvorming.

Vernieuwende thema's
In de Agenda zijn een aantal vernieuwende thema's benoemd, zoals klimaatverandering en water, vitaliteit van het landelijk gebied en verstedelijking. Nu zijn er nog verschillende plannen, zoals het Waterhuishoudingsplan, een Verkeer- en Vervoerplan, een Milieubeleidsplan en een Streekplan. De Omgevingsvisie moet al die plannen samenvoegen in één beleidsplan.

Lees de Agenda
Lees het advies van prof. Dr. M. Leyenaar over burgerparticipatie Omgevingsvisie

Meer over de omgevingsvisie