Gemeente Enschede

Enschede scoort bovengemiddeld in Benchmark Ondernemingsklimaat 2007

Ondernemers zijn steeds positiever over het ondernemingsklimaat in Enschede. Dat blijkt uit de landelijke Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat 2007, die minister Van der Hoeven vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Onderdeel van de benchmark is een Stadsrapportage Enschede.
Sinds de eerste meting in 2004/2005 is de tevredenheid van Enschedese ondernemers flink toegenomen. Ondernemers uit Enschede waarderen het ondernemingsklimaat (waardering 6,9) gemiddeld hoger dan hun collega-ondernemers in de 31 grootste steden van Nederland (G31: waardering 6,7).

De benchmark is opgebouwd uit een aantal onderdelen: 150 Enschedese ondernemers zijn telefonisch geënquêteerd, er zijn interviews gehouden met stakeholders en de gemeente Enschede heeft informatie verstrekt.

Resultaten
Enschede scoort onder meer goed op de fysieke onderdelen. De waardering voor de beschikbare ruimte, de bereikbaarheid en de ontwikkeling en herstructurering van bedrijfslocaties groeit. Dat geldt ook voor de waardering voor beleids- en gemeentelijke thema's, zoals het startersbeleid, het promotie- en acquisitiebeleid en het arbeidsmarktbeleid.

Een belangrijk cijfer voor de gemeente is het tevredenheidcijfer van de ondernemer over de gemeentelijke dienstverlening. Dit cijfer is gestegen van een 6,0 naar een 6,4. Deze waardering is hoger dan het G27 gemiddelde (6,1.).

Waardering voor het Enschedese startersbeleid
Het gemeentelijke startersbeleid krijgt een hogere beoordeling dan twee jaar geleden (van 6,3 naar 6,6). Samen met Lelystad, Maastricht en Tilburg krijgt Enschede de hoogste waardering. Met name de stakeholders die zijn geïnterviewd waren tevreden. Zij noemden het initiatief voor kennisintensieve starters als goed voorbeeld. Dit komt ook terug in de goede waardering van ondernemers over het gemeentelijk beleid ten aanzien van Kennis en Innovatie.

Arbeidsmarktbeleid
Ook het arbeidsmarktbeleid wordt door ondernemers hoger gewaardeerd dan in de vorige meting. De waardering is gestegen van 6,1 naar 6,7. Op dit moment loopt de pilot Taskforce banen. Deze pilot wordt ook door de ondernemers, mede vanwege de samenwerking met CWI en UWV, zeer positief gewaardeerd.

Acquisitie- en promotiebeleid
De waardering van de ondernemers voor het acquisitie- en promotiebeleid stijgt. Belangrijk voor de ondernemers is de aanwezigheid van het Ondernemersloket en de accountmanagers. Daardoor is de gemeente meer zichtbaar voor ondernemers. Als verbeterpunt wordt aangegeven dat de gemeente nog meer gebruik kan maken van de kennis van aanwezige ondernemers. Deze kunnen geïnteresseerde ondernemers vertellen over hun ervaringen, met als voorbeeld Roombeek. Voor Roombeek is inmiddels binnen de gemeenten al een eigen accountmanager voor de bedrijven aangesteld.

Ruimte voor bedrijven
Als het gaat om het onderwerp Ruimte voor bedrijven, speelt de herstructurering van het havengebied een belangrijke rol naast de ontwikkeling van Roombeek. Deze ontwikkeling wordt zeer positief beoordeeld, mede door de stakeholders.

Aanbevelingen voor de gemeenten
In zijn algemeenheid komen de onderzoekers met de volgende aanbevelingen voor de gemeenten:
o Zorg voor een duidelijke organisatie met een goede inbedding van de loketorganisatie en accountmanagers en verbeter de communicatie door acties goed voor het voetlicht te brengen.
o Denk in kansen in plaats van in beperkingen.
o Blijf aandacht geven aan bereikbaarheid.
o Pak de neveneffecten van veiligheid aan.
o Verbeter de administratie en monitoring van vergunningverlening.

Bijlage(n)

Open Stadsrapportage_Enschede.pdf in nieuw window Stadsrapportage_Enschede.pdf

7 februari 2008