FNV Bouw


datum: 07-02-2008

GrijsWerkt! Genoeg goede voorbeelden

Een timmerman van boven de zestig die drie dagen werkt en twee dagen met vroegpensioen is. Zó maar een voorbeeld van modern personeelsbeleid in de bouw. GrijsWerkt dus allang! Ook in andere sectoren zijn er voorbeelden te over van ouderen die met plezier actief blijven op de arbeidsmarkt. Vreemd dus dat voorzitter Ed Nijpels in zijn functie van voorzitter van de Regiegroep GrijsWerkt! vindt dat alle maatregelen moeten worden afgeschaft die voor ouderen het werk lichter maken. Bovendien wil hij van elke vorm van prepensioen af en betoogt hij dat de AOW-leeftijd van 65 jaar omhoog moet. Voor FNV Bouw onbegrijpelijk. Want GrijsWerkt organiseerde wél een conferentie waarop allerlei goede oplossingen werden aangedragen om ouderen met maatwerkoplossingen op een positieve manier aan het werk te houden.

Deeltijdpensioen is een goed voorbeeld waarmee de bouw voorop loopt. Het zorgt ervoor dat mensen niet abrupt hoeven te stoppen met werken maar dat er sprake is van een meer geleidelijke overgang. Het kan ook een al te scherpe terugval in inkomen voorkomen, terwijl de pensioenopbouw nog even doorgaat. Ook voor de sectoren levert het winst op: gekwalificeerde arbeidskrachten blijven behouden en ze zijn in die mindere werktijd wellicht zelfs nog productiever.

GrijsWerkt pleit ervoor 'seniorendagen' af te schaffen. Waarom? Die dagen zijn in de bouw voortreffelijk geregeld. De werkgevers betalen er een fractie extra premie voor. Voor werknemers van 55 jaar en ouder is het een recht om over te stappen op een werkweek van 4 dagen. Claimt iemand dat recht, dan declareert zijn werkgever de kosten. Op die manier betaalt de hele bedrijfstak er solidair aan mee zonder dat één bedrijf ervoor wordt gestraft een paar ouderen langer te laten doorwerken. FNV Bouw had dan ook graag gezien dat GrijsWerkt! dit soort modellen van modern personeelsbeleid aandraagt, in plaats van het tussenzinnetje dat in 'zware beroepen' misschien afschaffen van seniorendagen anders ligt.

Essentieel voor FNV Bouw is verbetering van de arbeidsomstandigheden. Goed voor alle leeftijden! Maar zeker een manier om te zorgen dat werknemers op een gezonde manier de leeftijd van vroegpensioen en pensioen bereiken. De bond werkt daar dan ook hard aan, in alle sectoren.

De vraag is of de proefballonnen van GrijsWerkt! veel opleveren. Eerder zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius al dat Nijpels 'er met de pet naar heeft gegooid'. Alle vakbonden hebben goede voorbeelden van vrijwillige pensionering, deeltijdpensioen en vrijwillig doorwerken na 65. De FNV ziet juist als grootste bottleneck dat 55-plussers niet meer aan de bak komen. FNV Bouw vindt het terecht dat het kabinet Balkenende zegt geen verhoging van de AOW-leeftijd van plan te zijn. Het is een sprookje dat iedere 65-jarige nog fit genoeg is om met een sporttas naar de fitness te hollen, laat staan te werken. Een paar cijfers: niet iedereen haalt de leeftijd van 65 jaar; iets meer dan een kwart van de mannen haalt de 70 jaar niet. Vrouwen hebben een wat langere levensverwachting, maar daarvoor in de plaats moeten ze vaak alleen verder, met een lager inkomen als weduwe. Nog een paar jaar genieten van pensioen? Daar heeft iedereen recht op, vindt FNV Bouw.

a.p.