Kamermeerderheid wil actie op tekort vrouwelijke topambtenaren
7 februari 2008
Op initiatief van GroenLinks eist een Kamermeerderheid dat het kabinet vrouwelijke secretarissen-generaal gaat benoemen. GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, CDA, VVD en D66 willen ook weten hoe het toch mogelijk is dat er nog steeds geen vrouwelijke secretaris-generaal is.
In 2007 zijn er 7 nieuwe secretarissen-generaal benoemd: allemaal mannen. Ook de nieuwe secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken is naar verluid een man.De partijen willen dat minister Plasterk zijn belofte waarmaakt. De minister moet als een helleveeg tekeer gaan zodat het doel om 25% vrouwelijke topambtenaren nog wel wordt bereikt in 2011. Volgende secretarissen-generaal dienen daarom vrouw te zijn. Het is ongeloofwaardig dat het ontbreekt aan vrouwelijke toptalent.
Al lange tijd streeft de overheid er naar om meer vrouwelijke topambtenaren aan te trekken. Het schiet echter nog niet echt op. Op dit moment is 16% van de topambtenaren vrouw. Maar de absolute overheidstop, de secretarissen-generaal, bestaat enkel en alleen uit mannen. Dat kan zo niet langer, vinden GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, CDA, VVD,en D66. Zij stellen daarom vragen aan minister Plasterk.
Ineke van Gent (GroenLinks)
Schriftelijke vragen van de leden Van Gent (GroenLinks), Hamer (PvdA), Ortega-Martijn (ChristenUnie), Van der Burg (VVD), Koser Kaya (D66), Jonker (CDA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister van Binnenlandse Zaken over het lage percentage vrouwen aan de top bij de overheid.
1. Hoe kan het dat er vorig jaar zeven mannen tot secretaris-generaal zijn benoemd en geen enkele vrouw (bron: www.e-quality.nl)?
2. Kunt u per positie inzicht geven hoeveel vrouwen voor deze zeven posities zijn voorgedragen en hoeveel van deze vrouwen de laatste ronde hebben bereikt? Kunt u ook aangegeven hoe het mogelijk is dat in alle zeven de gevallen de keuze op een man is gevallen?
3. Bent u bereid een onderzoek naar de werving en selectie bij deze benoemingen in te stellen? Zo ja, wanneer kan de Tweede Kamer deze resultaten tegemoet zien? Zo nee, waarom niet?
4. Herinnert u zich de doelstelling uit de Emancipatienota dat er naar gestreefd wordt dat in 2011 25% van de topambtenaren vrouw is? Zo ja, welke consequenties trekt u hier dan uit voor de volgende benoemingen tot secretaris-generaal?
5. Kunt u aangegeven, gegeven deze zeven recente benoemingen tot secretaris-generaal, of de doelstelling om te streven dat in 2011 25% van de topambtenaren vrouw is überhaupt nog haalbaar is? Zo ja, is dit dan ook nog haalbaar op het hoogste ambtelijke niveau van secretaris-generaal? Zo nee, is uw ambitie dan nu al mislukt?
6. Wat zijn specifieke maatregelen die de ministers hebben genomen om vrouwen in topfuncties bij de ministeries te benoemen?
7. Bent u het met ons eens dat in het verleden behaalde resultaten reden geven tot zorg, al in 2000 nam het kabinet zich immers voor dat in 2010 25% van de ambtelijke top uit vrouwen moet bestaan? Zo ja gaat u dan vanaf nu echt "als een helleveeg tekeer" om de doelstellingen te bereiken?
8. Herinnert u zich uw voornemen uit de Emancipatienota dat bij benoemingen van nieuwe leden van algemene en algemeen technische adviescolleges in de helft van de gevallen een vrouw zal worden voorgedragen? Zo ja, hoe kan het dan dat bij het instellen van de commissie Bakker slechts 1 vrouw is benoemd, temeer daar dit bij het debat over de instelling van deze commissie in de Tweede Kamer nadrukkelijk als wens naar voren is gebracht?
9. Op welke wijze gaat het kabinet de komende tijd er voor zorgen dat situaties zoals met de commissie Bakker in de toekomst niet meer voorkomen?
GroenLinks