Politie Gelderland-Midden

Oplichters met babbeltruc actief in Elst

Publicatiedatum: 7-2-2008 16:27:11

ELST - In Elst blijken deze week oplichters actief te zijn die door middel van de zogenaamde babbeltruc geld afhandig proberen te maken. Bij een 83-jarige inwoonster van Elst lukte dat woensdag. Anderen kregen bijtijds argwaan en informeerden bij hun bank, die op haar beurt de politie inlichtte.

In het geval van de 83-jarige Elstse was een man aan de deur verschenen met het verhaal dat hij haar bankpas kwam controleren. Ook wilde hij het papieren bankgeld op echtheid controleren. Daarbij zag hij kans er met het geld vandoor te gaan, de bankpas werd niet meegenomen. In de andere gevallen zouden Elstenaren telefonisch zijn benaderd door iemand die zich uitgaf als bankmedewerker die een verhaal ophing over het vervangen van bankpassen in verband met `een nieuw betalingssysteem'. De politie waarschuwt alert te zijn op dit soort praktijken en heeft de volgende tips:

o Geef NOOIT uw pincode of waardevolle spullen af! o Ga NOOIT in op afspraken aan de deur!
o Houd uw pinpas en pincode altijd apart!
o Als er iemand bij u aan de deur komt, vraag dan altijd om een identiteitsbewijs. Controleer dat ook in de hand, vaak gebruikt men een vals identiteitsbewijs. Onder andere energiebedrijven, zorginstellingen, banken en de politie zijn zelfs verplicht zich te legitimeren.
o Wees alert bij vreemden. Raak niet in paniek! Blijf rustig en zeg dat u even belt met het bedrijf waarvan de betreffende persoon zegt te komen om te controleren of het klopt. Laat degene aan de deur NIET binnen. Geef aan dat u (indien u geïnteresseerd bent) op een ander tijdstip een afspraak wilt maken of een afspraak bij bijvoorbeeld de bank of het bedrijf zelf. Neem dan altijdcontact op met de bank of het bedrijf en raadpleeg een bekende of familielid. o Laat een onbekende klusjesman, tuinman of iemand dievraagt om uw pinpas of om geld niet binnen en ga vooralniet in op hun verzoek. Hoe betrouwbaar en verzorgd de persoon ook lijkt of hoe hoog de nood ook is.
o Onthoud dat medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij, de thuiszorg etc. niet onaangekondigdbij u aan de deur komen voor financiële zaken. Hiervoor wordt altijd een afspraak gemaakt!

Vertrouwt u de situatie niet of bent u toch opgelicht, doet u dan vooral aangifte bij de politie. Met uw gegevens kunnen we de oplichter(s) opsporen en met voldoende bewijs laten veroordelen. Neem contact op met de politie en maak een afspraak voor het doen van aangifte. Voor uw aangifte wordt dan tijd vrijgemaakt en kunt u al uw informatie kwijt.
(08-018610 / 0817962)

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---