Wientjes: Nederland winnaar globalisering via ondernemerschap

07/02/2008 15:45



VNO-NCW



(embargo tot donderdag 7 februari 15.45 uur)

DEN HAAG, 7 FEBRUARI 2008 - Nederland kan een van de grote winnaars worden van de globalisering als we - zoals we al eeuwen met succes doen - ondernemerschap de ruimte geven. Een veel kleinere, slagvaardige overheid en een daarmee samenhangende vergaande ontbureaucratisering in ons land is daarvoor een onmisbare voorwaarde. Excellentie in ondernemen en in onderwijs is eveneens bittere noodzaak.

Dat zei VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes, donderdag in een toespraak op het congres Nederland 2020 van de ondernemingsorganisatie. Wientjes daagde de vakbonden uit ook een visie op 2020 te presenteren, als mogelijke basis voor een vruchtbaar overleg gericht op de toekomst van Nederland. En niet op de waan van de dag.

Alleen landen die ondernemend, flexibel, naar buiten gekeerd en kennisgericht zijn, zullen in het geweld van de globalisering overleven. Hij noemde de sterke groei in de opkomende economieën de beste bijdrage voor het behalen van de millenniumdoelstelling, ondanks de sociale en milieuproblemen die er het gevolg van zijn. "Zowel in de westerse als in de opkomende economieën is ondernemerschap de echte motor," aldus Wientjes.

Hij hekelde de trage besluitvorming van overheden, het regelmoeras en de veel te ruimhartige inspraak in ons land. "Het is aan ondernemers niet meer uit te leggen dat zij in een globaliserende wereld steeds sneller moeten besluiten en wendbaar moeten zijn, terwijl de overheid steeds meer tijd nodig heeft voor besluiten."

"Als het kabinet de moed heeft het moeras aan regels en vergunningen en toezichtsystemen echt aan te pakken, stijgt het rapportcijfer van ondernemend Nederland voor dit kabinet. Als en passant nog een doorbaak in het flexibiliseringdossier wordt bereikt, zijn de vooruitzichten voor het eindcijfer van het kabinet ronduit zonnig."

Volgens Wientjes kunnen veel middelgrote en kleinere bedrijven bloeien rond de internationale hoofdkantoren in Nederland. Die grote, internationale bedrijven brengen ook topmanagers, topspecialisten, toponderzoek en topinkomens naar ons land. We moeten accepteren dat het internationale maaiveld minder vlak is dan het Nederlandse, ook bij topbeloningen. "Dat kun je leuk vinden of niet, het is kiezen tussen economisch mee doen of buitenspel staan."

Excellentie in het onderwijs hoort bij een topeconomie. Heilige huisjes als differentiëren in collegegeld en selectie moeten wijken in de race voor toptalent, aldus Wientjes. Hij wil in 2020 twee Nederlandse universiteiten terug zien in de top-10 van de wereld.