Radboud Universiteit Nijmegen


Probleemkinderen in vroeg stadium gesignaleerd

De signalen die voorafgaan aan veiligheidsrisico's bij kinderen zijn meestal te herkennen. De Gelderse politiekorpsen hebben in samenwerking met dr. Ron Scholte van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit een methode ontwikkeld om probleemkinderen vroegtijdig te signaleren. ProKid Politie, een `analysemethodiek 12-minners' kan een doorbraak betekenen in het op het rechte pad houden van kinderen onder de 12 jaar en het voorkomen van criminele carrières. De methode kan een belangrijke impuls zijn voor het terugdringen van de criminaliteit in de nabije toekomst.

ProKid Politie geeft permanent een actuele risicotaxatie van kinderen tot 12 jaar die mogelijk criminele carrières ontwikkelen. Hierbij wordt gekeken naar het gedrag van de kinderen, zoals gepleegde delicten, en naar hun omstandigheden, zoals de woon-/leef-/gezins­ situatie. Als de politie vroegtijdig weet welke kinderen risico lopen, kan ze vroegtijdig maatregelen nemen.

De basis voor ProKid Politie vormt een aantal gedragsindicatoren waarvan wetenschappelijk bewezen is dat zij criminele carrières voorspellen: spijbelen, pesten, dierenmishandeling, schelden, het op straat rondhangen zonder toezicht, getuige of slachtoffer zijn van seksueel misbruik of geweld in het gezin. Deze gedragsindicatoren zijn, voor zover mogelijk, vertaald naar incidenten die zijn geregistreerd in het bedrijfsprocessensysteem van politie. Dr. Ron Scholte van de Radboud Universiteit zorgde voor de wetenschappelijke onderbouwing.

Het project `Signalering en interventie 12-minners' van de drie Gelderse politiekorpsen wordt geleid door commissaris Lex Henzen van de politie Gelderland-Midden. Het uitgangspunt is de analysemethodiek 12-minners, een risicotaxatie die is ontwikkeld door Jacqueline Wientjes, hoofd van het Interregionaal bureau Gedrag van de drie Gelderse korpsen.