Gevechten Tsjaad: Artsen zonder Grenzen teams bieden noodhulp
07/02/2008 14:50
Artsen Zonder Grenzen
Amsterdam, 7 februari 2008 - Artsen zonder Grenzen zet extra medewerkers in en stuurt materiaal om gewonden in Tsjaad en vluchtelingen die naar Kameroen zijn uitgeweken, op te vangen. Sinds rebellengroepen op zaterdag 2 februari de aanval openden op Ndjamena, heeft Artsen zonder Grenzen er 106 gewonden behandeld. Sinds maandag is de situatie in de Tsjadische hoofdstad rustig. Geschat wordt dat 60.000 mensen naar Kameroen zijn gevlucht. In het oosten van Tsjaad heeft de medische noodhulporganisatie tijdelijk een aantal van de teams moeten inkrimpen. Maar Artsen zonder Grenzen gaat door met het geven van noodhulp aan de tienduizenden Sudanese vluchtelingen en Tsjadische ontheemden die daar in kampen verblijven.
Tussen zaterdag 2 februari en dinsdag 5 februari heeft Artsen zonder Grenzen 106 gewonden behandeld in een ziekenhuis in Ndjamena. Sinds het begin van de gevechten zijn nog eens 500 gewonden opgenomen in de twee belangrijkste ziekenhuizen van Ndjamena: het Liberté Hospital en het General Hospital. Artsen zonder Grenzen heeft deze ziekenhuizen bezocht, maar het bleek dat zo'n vierhonderd gewonden inmiddels de stad zijn uitgevlucht: in zuidelijke richting, of naar Kameroen en Nigeria. Er blijven echter nieuwe gewonden binnenkomen. Artsen zonder Grenzen heeft het General Hospital voorzien van medisch materiaal en extra medewerkers - waaronder een chirurgisch team - om de aanwezige medische staf te versterken. Op dit moment heeft de hulporganisatie 14 internationale medewerkers in Ndjamena. Vanavond en morgenavond vertrekken twee volle vrachten met medische en logistieke bevoorrading en hulpgoederen per vliegtuig naar de hoofdstad.
Geschat wordt dat 60.000 mensen naar Kameroen zijn gevlucht en zich rond de grensplaats Kousséri verzamelen. De vluchtelingenstroom neemt nu af. In het plaatselijke ziekenhuis zijn 82 patiënten met verwondingen opgenomen voor behandeling. Een team van artsen, chirurgen, verpleegkundigen en een logistiek medewerker is ter plaatse om de vluchtelingen medische zorg te geven en hulpgoederen uit te delen. Eerder deze week is een vliegtuig met 15.000 kilo aan medicijnen, medische en logistieke materialen aangekomen in Garoua, een stad in Kameroen. Op dit moment verkent een team de situatie tussen Ndjamena en Bongor, een stad ten zuiden van Ndjamena op de grens met Kameroen, waar ook mensen aankomen. Het is nog niet duidelijk om hoeveel mensen dat gaat.
In het oosten van Tsjaad heeft Artsen zonder Grenzen vanwege de onvoorspelbare situatie tijdelijk een aantal van de teams moeten inkrimpen, maar blijft haar projecten voortzetten. Artsen zonder Grenzen verstrekt primaire, secondaire en psychosociale gezondheidszorg in deze regio en voorziet Sudanese vluchtelingen en Tsjadische ontheemden van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Dit zijn de mensen die in de kampen in Abéche, Adré, Farchana, Goz-Beïda, Dogdoré, Guereda, Iriba en Am Timam verblijven. De situatie in de kampen is rustig.
Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1981 in Tsjaad met zo'n 100 internationale medewerkers en 800 lokale medewerkers.