Ingezonden persbericht


Persbericht

COGEM: Gentech gewassen kunnen rol spelen in duurzame landbouw

7 februari 2008

Momenteel worden genetisch gemodificeerde (gg-) gewassen ontwikkeld die zowel vanuit economisch- als vanuit milieuoogpunt waardevol kunnen zijn voor de ontwikkeling van een meer duurzame Nederlandse landbouw. De gg-gewassen die op dit moment al op de markt verkrijgbaar zijn, bieden weinig perspectief voor de Nederlandse situatie. Dit schrijft de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) in een signalering die zij op verzoek van Minister Cramer van VROM heeft opgesteld.

De COGEM heeft in de signalering 'Perspectieven van gg-gewassen voor een duurzame landbouw' gekeken naar twee belangrijke deelaspecten van duurzaamheid, namelijk de economische en ecologische gevolgen. De COGEM geeft geen mening of genetische modificatie al dan niet past binnen het concept duurzaamheid.

Diverse gewassen worden ontwikkeld die een bijdrage kunnen leveren aan een meer duurzame landbouw in Nederland. Te denken valt hierbij aan gg-aardappelen die resistent zijn tegen de schimmelziekte phytophthora waardoor het bestrijdingsmiddelengebruik bij deze teelten drastisch kan worden teruggebracht. Momenteel wordt 50% van het Nederlandse gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen hiertegen ingezet. Daarnaast bieden aardappelen met een veranderde zetmeelsamenstelling kansen omdat tijdens de industriële verwerking van deze aardappelen minder energie, water en andere hulpstoffen vereist zijn. Gezien het kleine beschikbare areaal in Nederland kunnen ook gg-gewassen die stoffen met een hoge toegevoegde waarde produceren zoals farmaceutica mogelijkheden verschaffen.

De huidige genetisch gemodificeerde (gg)-gewassen zijn gezien het kleine Nederlandse landbouwareaal weinig interessant voor de Nederlandse landbouw. Deze gg-gewassen zijn namelijk ontwikkeld met het oog op grootschalige landbouwpraktijken, terwijl Nederland over een relatief klein landbouwareaal beschikt. Bovendien bieden de huidige ingebrachte eigenschappen geen voordelen bieden voor de Nederlandse akkerbouwer. Het betreft eigenschappen als resistentie voor specifieke insecten en tolerantie voor bespuiting met bepaalde herbiciden.

Het economische zwaartepunt van de Nederlandse landbouw ligt in het tuinbouwcluster en de veredelingssector. Of er gg-tuinbouwgewassen op de markt komen, hangt sterk af van maatschappelijke acceptatie en economische haalbaarheid. Hierbij zijn de hoge kosten van wereldwijde toelating van een gg-gewas een belangrijke factor.

Het Nederlandse bedrijfsleven en Nederland als importeur zijn erbij gebaat dat de Europese toelatingsprocedures voor gg-gewassen gestroomlijnd worden en besluiten sneller genomen worden, zonder dat de milieuveiligheid en voedselveiligheid in het geding komen.

Eventuele voordelen van gg-gewassen voor een duurzame landbouw in het buitenland kunnen ook bijdragen aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van Nederland. Elders geproduceerde landbouwproducten worden in grote hoeveelheden als voedsel of veevoeder geïmporteerd in Nederland. Bij een beoordeling of gg-gewassen kunnen bijdragen aan een meer duurzame landbouw moet dit worden mee genomen.

EINDE PERSBERICHT

---