Uitzendbranche biedt gemeenten hulp bij huisvestingsproblematiek
07/02/2008 11:03
ABU
In december 2007 vond de druk bezochte 'Polen-top' in Rotterdam plaats. Daar werd positief gereageerd op de oproep van de ABU om gemeenten alleen te laten samenwerken met gecertificeerde uitzendbureaus. Om deze oproep verder kracht bij te zetten heeft de ABU nu deze brief verzonden.
Samenwerking gemeenten
Er blijkt bij gemeenten nog veel onbekendheid te zijn over het uitzenden van personeel, de verantwoordelijkheden van uitzendondernemingen versus gemeenten en het verschil tussen de bonafide en de malafide sector. De brief geeft gemeenten handreikingen waar men op kan letten als het gaat om het samenwerken met uitzendbureaus. In dat kader worden gemeenten bijvoorbeeld gewezen op het bestaan van specifieke minimumregels omtrent huisvesting voor MOE-werknemers in de CAO voor Uitzendkrachten en de rol van de CAO-politie om deze regels te handhaven.
De ABU wil verder via convenanten met gemeenten afspraken maken over beschikbaarstelling van en toezicht op de huisvesting. ABU-uitzendondernemingen zijn bereid informatie over huisvestingslocaties en bezetting te delen met gemeenten, zodat meetbaar wordt waar MOE-werknemers in de gemeente worden ondergebracht. In de brief maakt de ABU ook duidelijk dat niet alleen de uitzendbranche aan zet is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat één op de drie MOE-werknemers via een uitzendbureau in ons land werkzaam is. Rechtstreekse dienstverbanden met inleners of ZZP-constructies komen verhoudingsgewijs meer voor.
Het certificaat: NEN 4400-1
In de brief wijst de ABU erop dat de werkelijke huisvestingsproblemen worden veroorzaakt door de malafide uitzendbureaus, huisjesmelkers en koppelbazen. Helaas blijken huisvestingsproblemen en malafiditeit vaak samen te gaan. In de brief informeert de ABU gemeenten uitgebreid over het NEN 4400-1 certificaat. Het NEN certificaat is verplicht gesteld voor de leden van de ABU. Het certificaat maakt duidelijk dat aan minimale wettelijke vereisten is voldaan. Dit certificaat scheidt het kaf van het koren in de uitzendbranche en maakt het gemeenten mogelijk te kiezen voor kwaliteit en betrouwbaarheid.
De heer drs. J.H. (Jurriën) Koops, plaatsvervangend directeur van de ABU: "Wij roepen gemeenten op alleen zaken te doen met gecertificeerde uitzendondernemingen, dit voorkomt een hoop ellende. In dat kader zijn we ook blij met de oproep van gemeenten aan de overheid om de certificering met kracht te ondersteunen. Goede samenwerking tussen uitzendondernemingen en gemeenten is essentieel. Alleen op deze manier kunnen wij de problematiek aanpakken."
http://www.abu.nl
Noot voor de redactie:
Ter informatie: