Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Sociale Wetenschappen
7 februari 2008
Persoonlijkheid kind voorspelt functioneren op latere leeftijd
De persoonlijkheid van jonge kinderen is een belangrijke indicator voor hun latere karakter en maatschappelijk functioneren. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder kinderen die gedurende de leeftijd van 3 tot 23 jaar intensief zijn gevolgd. Prof.dr. Marcel van Aken (Universiteit Utrecht) en dr. Jaap Dennissen en dr. Jens Asendorpf (Humboldt-Universität, Berlijn ) publiceerden deze resultaten in het februarinummer van het wetenschappelijk toptijdschrift Journal of Personality.
Kinderen die op jonge leeftijd hun emoties inhouden (overgecontroleerde kinderen), blijken op 23-jarige leeftijd meer verlegen dan gemiddeld. En kinderen die op jonge leeftijd hun emoties vooral expressief tonen (ondergecontroleerde kinderen), gedragen zich op 23-jarige leeftijd agressiever dan gemiddeld. Uit het onderzoek blijkt verder dat over- en ondergecontroleerde jongens pas op een latere leeftijd zelfstandig gaan wonen dan gemiddelde jongens. Ook gaan overgecontroleerde jongens later dan gemiddeld een relatie aan. Ten slotte vinden over- en ondergecontroleerde jongens en meisjes later dan gemiddelde jongeren een parttime baantje.
Aandacht
Deze onderzoeksresultaten impliceren dat de vroege persoonskenmerken van kinderen een belangrijke rol spelen in hun verdere ontwikkeling. Omdat die eigenschappen niet makkelijk te veranderen zijn en toch een tamelijk groot effect hebben op het later functioneren, is het is van belang om vanaf jonge leeftijd aandacht te besteden aan de persoonlijkheid van kinderen, en om de kinderen en hun omgeving te leren omgaan met deze eigenschappen. Als men er vanaf een vroeg stadium rekening mee houdt, kan men eventuele negatieve gevolgen voor zijn.
Onderzoeksmethode
De onderzoekers hebben een groep van 103 kinderen jaarlijks getest tussen hun 3e en 12e levensjaar, en nogmaals op de leeftijd van 17 en 23 jaar. De volgende meting vindt over enkele jaren plaats als de jongeren 27 jaar oud zijn. Onderzoek van deze omvang is tamelijk zeldzaam, onder andere vanwege de hoge kosten en de grote inspanning die eraan verbonden is. Het vergt bovendien veel geduld om resultaten te boeken.
Publicatie
J.J.A. Dennissen, J.B. Asendorpf en M.A.G. van Aken, 'Childhood personality predicts long-term trajectories of shyness and aggressiveness in the context of demographic transitions in emerging adulthood', Journal of Personality 76, 67-99 (2008).
Coordinating Societal Change
De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in vijftien focusgebieden. Met deze focusgebieden wil de Universiteit Utrecht hoogwaardig onderzoek stimuleren en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Het hierboven beschreven onderzoek valt binnen het focusgebied 'Coordinating Societal Change'. Hierin wordt onderzoek gedaan naar de vraag hoe organisaties, families en individuen omgaan met en reageren op maatschappelijke en institutionele veranderingen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan de globalisering van de economie, de vergrijzing, de individualisering en informatisering van de samenleving en de diversiteitsproblematiek. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/focusgebieden.
Meer informatie
Maria Splinter, voorlichter faculteit Sociale Wetenschappen, (030) 253 6718, m.m.splinter@uu.nl
B.g.g. Peter van der Wilt, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.
Universiteit Utrecht