TU Delft benoemt drie Antoni van Leeuwenhoek hoogleraren
De TU Delft heeft natuurkundige dr. Paul Planken, aardobservatie-expert dr.ir. Ramon Hanssen en industrieel ontwerper dr. David Keyson benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar. De Antoni van Leeuwenhoek leerstoelen van de TU Delft zijn bedoeld om excellente wetenschappers vroegtijdig te bevorderen tot hoogleraar zodat zij hun wetenschappelijke carrière maximaal kunnen ontwikkelen.
Dr. Paul Planken (43) houdt zich bezig met terahertz wetenschap en technologie, met een focus op terahertz-microscopie Bij deze beeldvormingstechniek 'kijkt' men met infrarood licht in plaats van met zichtbaar licht. Terahertz-straling (met een frequentie van rond de 1012 Hz) is een vorm van elektromagnetische straling die nog niet zo veel wordt gebruikt voor het maken van afbeeldingen. Er zijn echter redenen om aan te nemen dat dit erg nuttig kan zijn. Veel materialen, zoals papier, plastics en kleding, zijn immers transparant voor THz-straling, terwijl ze zichtbaar licht blokkeren. Dit opent in principe de mogelijkheid om door objecten heen te kijken.
Door de ontwikkeling van sterkere bronnen en gevoeligere detectiemethoden wordt het afbeelden met THz-straling steeds aantrekkelijker. Terahertz-microscopen kunnen echter nog niet zo scherp zien. Onderzoek zoals dat van Planken zoekt onder meer naar een oplossing voor dat probleem. De bedoeling is dat dit leidt tot een microscoop die superscherpe beelden kan maken zodat we, bijvoorbeeld, in detail kunnen zien hoe een biologische cel er in het infrarood uitziet.
Planken was sinds 2003 Universitair Hoofddocent aan de TU Delft. Eind 2006 kreeg hij een VICI-subsidie van NWO.
Dr.ir. Ramon Hanssen (39) is een specialist op het gebied van remote sensing, het vanuit de ruimte observeren en meten van processen op aarde, bijvoorbeeld met radartechnieken. Hij is een van de weinigen uit dit, steeds belangrijker wordende, vakgebied met een publicatie in Science op zijn naam.
Via remote sensing is steeds meer mogelijk. Voorafgaande aan aardbevingen treden vervormingen van het aardoppervlak op, die via satellieten kunnen worden gemonitord. In Nederland liggen toepassingen bijvoorbeeld in het monitoren van de stabiliteit van dijken en het waarnemen van bodemdaling ten gevolge van gaswinning. Een precisie van enkele millimeters kan hierbij inmiddels worden gehaald.
Hanssen houdt zich onder meer bezig met de analyse van satellietdata, de invloed van atmosferische omstandigheden op de meettechnieken en de wiskundige modellering en interpretatie van deformatieprocessen.
Hanssen was sinds 2005 Universitair Hoofd Docent aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft.
Dr. David Keyson (45) werkt sinds 1999 als Universitair Hoofd Docent bij de faculteit Industrieel Ontwerpen, afdeling Industrial Design. Hij ontwikkelde onder meer het onderzoeksprogramma 'Intelligentie in producten'. Daarnaast is hij sinds begin 2007 wetenschappelijk directeur van IDE+A. IDE+A is opgericht om de wetenschappelijke samenwerking tussen de Delftse faculteiten Industrieel Ontwerpen en Bouwkunde te versterken.
Zijn onderzoeksterrein is Design of Smart Products and Aware Environments. In dit vakgebied staat de interactie tussen de gebruiker en een omgeving van intelligente producten en diensten centraal. Perceptie, cognitie en emotie spelen hierbij, naast de techniek, een belangrijke rol. Omdat producten steeds meer 'bewust' gemaakt kunnen worden van de wensen van de individuele gebruiker, wint dit onderzoeksterrein aan belang.
Hiervoor was Keyson onder meer werkzaam voor Philips Research en Xerox.
Top van wetenschappers
De Antoni van Leeuwenhoek (AvL) benoemingen aan de TU Delft zijn voorbehouden aan de top van de Delftse wetenschappers. Door hen vroegtijdig te bevorderen tot de positie van hoogleraar kunnen zij hun wetenschappelijke carrière maximaal ontwikkelen. De AvL-hoogleraren worden niet direct belast met de management- en onderwijstaken die bij het reguliere hoogleraarschap behoren.
Technische Universiteit Delft