Gemeente Zwolle

Project nieuwbouw stadioncomplex

Multifunctioneel stadioncomplex

Op 7 maart 2003 heeft de gemeenteraad van Zwolle ingestemd met de ontwikkeling van een multifunctioneel stadioncomplex met een capaciteit van 10.000 zitplaatsen, met bijbehorende voorzieningen, dat aan alle hedendaagse kwaliteits- en veiligheidseisen voldoet. In het stadioncomplex wordt een functioneel programma gerealiseerd binnen het thema 'vrije tijdsbesteding', van circa 30.000 m². Daarnaast wordt voor voetbalclub Be Quick '28 een nieuw sportcomplex aangelegd. Van dit sportcomplex zal ook intensief gebruik gemaakt worden door FC Zwolle en de scholengemeenschap Thorbecke. Verder is de revitalisering van de Westerveldse Aa in de planvorming meegenomen.

In september 2004 is de gronduitgifte- en realisatieovereenkomst voor het Stadioncomplex e.o. ondertekend door de gemeente Zwolle en projectontwikkelaar SOZ. De ondertekening bevestigt de bereikte overeenstemming over de gronduitgifte (in erfpacht) voor en de realisatie/exploitatie van het stadioncomplex (incl. parkeerterrein) én over de realisatie van het sportcomplex voor Be Quick.

Financiële randvoorwaarden
De gemeentelijke bijdrage aan dit project zal per saldo EUR 8,4 miljoen bedragen. Dit ligt ruimschoots binnen het eerder door de Raad toegezegde saldo van EUR 10,3 miljoen. Deze bijdrage wordt nagenoeg geheel besteed aan de publieke onderdelen van het plan, zoals de aanleg van het nieuwe sportcomplex voor Be Quick, het verleggen van de Westerveldse Aa en de inrichting van het omliggende terrein.

Het plan

Het definitieve plan laat een modern complex zien dat, naast een nieuw stadion met een capaciteit van 10.000 zitplaatsen, onder andere een congreshotel bevat, een partycentrum en een speelautomatenhal, maar ook retail / leisure op het terrein van sport en outdoor. Rondom het stadion komt een nieuw sportcomplex voor hoofdklasser Be Quick ´28, een grootschalige parkeervoorziening en wordt de Westerveldse Aa verlegd.

Realisatie
In de zomer van 2006 is de ontwikkelaar begonnen met de aanleg van het sportpark Be Quick en in het voorjaar van 2007 is de bouw van het stadion begonnen.

De Nieuwe Westerveldse Aa is door de gemeente aangelegd en vlak voor de zomer opgeleverd. Het sportpark is nagenoeg klaar en het clubhuis van Be Quick ´28 is op 7 september feestelijk in gebruik genomen.

Het stadion wordt in gedeelten gebouwd, omdat het rond en op de locatie van het oude stadion komt te staan. Het veld was op tijd klaar voor het seizoen 2007/2008 en de eerste wedstrijden zijn gespeeld. Daarbij is nu ongeveer de helft van het toekomstige aantal zitplaatsen gereed (de tribune aan de Berkumzijde). Ondertussen wordt de rest van het stadion afgebouwd, inclusief commerciële ruimtes en kantoren. Al met al verwacht de ontwikkelaar in de loop van 2008 klaar te zijn.

Bron: Communicatie
Datum van 06-02-2008 tot 05-02-2009