Gemeente Woerden

Veiligheid bestaat uit meer dan criminaliteitscijfers!

05 feb 2008

persbericht
Vorige week presenteerde de politie van het district Rijn & Venen haar jaarcijfers over 2007. De totale criminaliteit binnen het district (De Ronde Venen, Breukelen, Maarssen, Oudewater, Montfoort, Loenen Abcoude en Woerden) is gedaald met 3% ten opzichte van 2006. Kijken we specifiek naar Woerden dan zien we echter een lichte stijging van 4%. Het aantal aangiften van autoinbraken is fors gestegen. Ook is er vaker aangifte gedaan van mishandeling. Op andere terreinen is juist weer vooruitgang geboekt. Op het gebied van veiligheid is niet alles in aangiftecijfers te vatten. Het veiligheidsbeleid van de gemeente behelst dan ook meer dan het terugdringen van deze cijfers alleen.

Stijgers en dalers
Deden inwoners in 2006 nog 2282 keer aangifte in 2007 is dit licht gestegen naar 2363. Deze stijging wordt voor een deel verklaard door het aantal autoinbraken. Hiervan is 426 keer aangifte gedaan in 2007 ten opzichte van 293 keer in 2006. Dat is een stijging van 45%!

Ook laten de aangiftecijfers van mishandeling een stijging zien. In 2006 is hiervan 122 keer aangifte gedaan. In 2007 steeg dit naar 132 keer, een stijging van 8%.
Op veel andere terreinen zijn duidelijke dalingen waarneembaar. Het aantal bedrijfsinbraken is gedaald met 23%, van 174 naar 134 aangiften. Het aantal woninginbraken is gedaald met 10%, van 200 naar 181 en het aantal aangiften van bedreigingen is met 26% gedaald van 54 naar 40.

Gemeente is de regisseur van het veiligheidsbeleid Veel organisaties spannen zich in op het gebied van veiligheid. De politie en brandweer voorop. Maar ook de ambulancediensten, het maatschappelijk werk, de jongerenwerkers, de scholen, de GGD, verkeerskundigen enz. De gemeente treedt op als regisseur tussen al deze partijen. Ze houdt contact, geeft aan waar speerpunten zouden moeten liggen en kijkt wat zijzelf kan bijdragen om de veiligheid in de gemeente te waarborgen.

De gemeente overlegt niet alleen met de partners in het veld, maar vraagt ook aan haar bewoners waar de knelpunten liggen. Afgelopen najaar organiseerde de gemeente de veiligheidsconferentie en hield een enquête over veiligheid onder het burgerpanel van Woerden.

Tijdens de veiligheidsconferentie bleek dat de grootste zorg uitging naar alcohol- en drugsgebruik onder jongeren, met name onder de 16 jaar, de druk op de binnenstad in relatie tot mogelijke calamiteiten, en de angst om elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag.

De prioriteiten van het burgerpanel kwamen hier deels mee overeen. Ook hier werd alcohol- en drugsmisbruik door jongeren genoemd. Om de overlast te bestrijden zouden meer toezicht en handhaving ingezet moeten worden. Ook het elkaar aanspreken op hinderlijk gedrag kwam in deze enquête naar voren. Hoewel iedereen dit belangrijk vindt, is er grote aarzeling om dit daadwerkelijk te doen. Mensen durven dit niet goed. In relatie tot ondernemerschap denkt men vooral aan de bestrijding van kleine criminaliteit. Tot slot is ook de bereikbaarheid van de hulpverleningsdiensten een zorg.

Woerden veilig! Doet u mee?
Al deze signalen van partnerorganisaties en bewoners krijgen hun neerslag in het veiligheidsbeleid 2008 - 2012 dat nog voor de zomer door de gemeenteraad vastgesteld zal worden. We gaan zeker aan de slag met het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. Autoinbraken en huiselijk geweld krijgen extra aandacht. Veiligheid in de openbare ruimte is een taak van de gemeente. Een bruisende binnenstad met veel evenementen is leuk, maar brengt ook meer risico's met zich mee. Veiligheid is een aandachtspunt bij het verlenen van een evenementenvergunning.

Woerden veilig! Doet u mee! is het motto van het veiligheidsbeleid. Een uitnodiging aan partnerorganisaties en inwoners. (On)veiligheid maken we immers samen.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |