Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 5 februari 2008

Bewoners van de Korte Ruigeweg en Belkmerweg knappen houtwallen op

Afgelopen weken is er weer hard gewerkt door bewoners aan de houtwallen aan de Korte Ruigeweg en de Belkmerweg te Zijpe. Tot 15 maart staan er nog een aantal zaterdagen gepland, op de werkdag aan de Belkmerweg op 1 maart is extra hulp zeer welkom, dus meld u aan! Aart Lodder en Klaas Weel van Landschap Noord-Holland adviseren over de uitvoering van de werkzaamheden en hoe veilig te werken.

Houtwallen zijn bijzonder voor Noord-Holland en helemaal voor de Zijpe, waar het landschap wordt gedomineerd door akkerbouw en bollenteelt. De Zijpepolder is in 1597 ontstaan door het indijken van aangeslibde zand- en slibplaten. De polder is doorsneden door drie 'assen', waarlangs de boerderijen zijn gebouwd. Langs deze wegen zijn al vrij snel na de inpoldering houtwallen geplant, bedoeld als windvanger. Deze bomen werden ook gebruikt als hak- en geriefhout. Tijdens de oorlogsjaren is het hakhout weggekapt en na 1950 heeft er bijna geen hakhoutbeheer meer plaatsgevonden. Daardoor zijn de stammen te zwaar worden en dreigen de stobben te schuren en af te sterven. Hierdoor vallen er gaten in de karakteristieke houtwallen, waardoor de functie als windvanger wegvalt en ook de ecologische waarde afneemt.

In zes zaterdagen, verspreid over januari, februari en maart, gaan de vrijwilligers aan de gang om achterstallig onderhoud te plegen. Ze gaan 'blokken' bomen terugzetten, zodat die opnieuw kunnen uitlopen. Dit hakhoutbeheer heeft een cyclus van tien jaar. Andere delen van de houtwal worden gedund en woekerende braam wordt verwijderd. Veel van de vrijwilligers zijn ook eigenaar van een stukje van de houtwal.

Voor opgave en informatie kunt u mailen naar a.lodder@landschapnoordholland.nl. Bellen mag ook 06-21234312.

De bewoners krijgen voor dit werk subsidie uit de landschapselementenregeling van de provincie Noord-Holland.