over besmetting met HIV of Hepatitis door (diabetes) prikpennen

Antwoorden op kamervragen van Agema over besmetting met HIV of Hepatitis door (diabetes) prikpennen

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-K-U-2824468

5 februari 2008

Antwoorden van minister Klink op de kamervragen van het Kamerlid Agema (PVV) over besmetting met HIV of Hepatitis door (diabetes) prikpennen (2070807160).

Vraag 1
Bent u bekend met de berichtgeving dat naast een gezondheidscentrum in Almere ook in een Groningse tbs-kliniek en in een verzorgingstehuis in Rotterdam op verkeerde wijze een prikpen is gebruikt, waardoor betrokkenen besmet kunnen zijn met HIV en Hepatitis?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Hoe is dit mogelijk?

Antwoord 2
Ik neem aan dat u hier doelt op het op de verkeerde wijze gebruiken van de diabetes prikpennen. Het betreft prikpennen die alleen geschikt zijn voor individueel gebruik en die - foutief - bij meerdere personen gebruikt zijn. Hierdoor kan bloed worden overgedragen van de ene naar de andere persoon, wat het risico met zich meebrengt dat men besmet kan worden met bloed overdraagbare ziekten.

Vraag 3
Hoeveel mensen lopen er op dit moment gevaar besmet te zijn met HIV of Hepatitis door het onjuiste gebruik van deze prikpennen?

Antwoord 3
Voor de betrokkenen rond de incidenten in Rotterdam en Almere zijn er momenteel geen risico's meer. In Rotterdam zijn twee gevallen geweest van overdracht van Hepatitis B. In Almere zijn geen gevallen gevonden van overdracht. In Groningen zijn er tot op heden vijf besmettingen met Hepatitis B/C gevonden, allen patiënten. Er zijn geen gevallen van HIV besmetting bekend.
Voor de bevolking als geheel bestaat geen zicht op verder onjuist gebruik van de prikpen in Nederland. De diabetes prikpen is in beginsel voor individueel gebruik bestemd. Ondanks dat is er naar aanleiding van het incident in Almere door de Inspectie voor de Gezondheidszorg een persbericht opgesteld met de mededeling dat bij geconstateerd onjuist gebruik contact opgenomen kan worden met de GGD voor het inschatten van het risico en mogelijk starten van onderzoek. Daarnaast heeft de fabrikant van de bewuste prikpen een zogenoemde dear-doctor-letter verstuurd. Hierdoor zijn gebruikers en behandelaars adequaat geïnformeerd.

Vraag 4
Werd deze prikpen vorige maand bij de gratis priktest (diabetes) in apotheken door heel het land ook gebruikt? Zo ja, in hoeveel gevallen foutief?

Antwoord 4
Nee, deze prikpen werd niet gebruikt bij de `bloedsuikertest' in de apotheken die vanuit de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), in samenwerking met de leefstijlcampagne `Kijk op Diabetes' van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), is georganiseerd. De KNMP heeft de apotheken die aan de actie deelnamen voorzien van eenmalige prikpennen, de zogenaamde Unisticks. Deze kunnen slechts één keer gebruikt worden, waardoor besmetting via het prikken is uitgesloten.