Gemeente Enschede

Neushoornkever rukt op!

Spectaculaire vondst in het Ledeboerpark.

Bijzondere gast
In het Ledeboerpark te Enschede heeft de afdeling NatuurEducatie van deze gemeente een bijzondere vondst gedaan van één van de grootste kevers die in Nederland voorkomen: de neushoornkever. Op een speciale plek in het Ledeboerpark huist een grote populatie van deze fraaie kevers, die wel 5 centimeter groot kunnen worden. Alleen het vliegend hert, een andere keversoort, wordt nog iets groter. NatuurEducatie beheert het Ledeboerpark op ecologische wijze. Mede daardoor worden in dit gebied vaak bijzondere waarnemingen gedaan, die regelmatig op zaterdag in de rubriek Natuur Logboek van Jan Bengevoord in de Twentsche Courant Tubantia vermeld worden. Zo zijn o.a. de grote bonte specht, de ijsvogel, de koninginnepage, de grote weerschijnvlinder en nu dus ook de neushoornkever hier waargenomen.

neushoornkever13.jpg

Flinke knapen
De neushoornkever is een prachtig insect: een plompe, gewelfde kever met kastanjebruine dekschilden die glanzen alsof ze gelakt zijn. Het meest bekend is nog wel de grote hoorn die
de mannetjes op hun kop dragen. Medewerkers van NatuurEducatie stuitten tijdens hun werkzaamheden vorig jaar op grote witte larven van wel 7 cm. lang. Na enig onderzoek bleek het om de larven van de neushoornkever te gaan. Na maatregelen te hebben genomen om deze larven ongestoord te laten voortbestaan, zijn nu de eerste volwassen kevers aangetroffen; een spectaculair gezicht! Het leuke is, dat de kevers in alle groeistadia tegelijk zijn waargenomen: kleine en grote larven, kevers in wording en fraaie volwassen kevers met de typerende hoorn op de kop. Een larve is wel drie jaar bezig om te groeien; een volwassen kever leeft slechts enkele weken tot maanden.

neushoornkever_10.jpg

Ecologisch is logisch
Het fraaie Ledeboerpark, aan de rand van de stad en toch niet ver van het centrum van Enschede gelegen, trekt jaarlijks duizenden bezoekers die graag komen genieten van het (onlangs vernieuwde) park en het daaromheen liggende landgoed Het Wageler.
Omdat het park grenst aan het buitengebied en mede dankzij het ecologische beheer van NatuurEducatie, is het Ledeboerpark een bijzonder gebied met een heel eigen uitstraling. Het ecologische beheer bestaat o.a. uit biologisch groenonderhoud: niet spuiten met chemische middelen en geen kunstmest gebruiken, gefaseerd maaien (pas na half juni om jonge vogels en andere jonge dieren veilig te laten opgroeien) waardoor ook vlinders kunnen overleven dankzij het tot bloei komen van bepaalde grassen. Bovendien vormt deze manier van ecologisch beheer een toegevoegde waarde voor de bezoekers omdat er door het maaibeleid vele bloeiende plantensoorten te vinden zijn. In de natte weiden bloeit bijvoorbeeld de fraaie paars of wit-geblokte kivietsbloem en in de herfst staan er vele zeldzame paddenstoelen in het gebied.

5 februari 2008