D66

Initiatiefwetsvoorstel: Schrap enkele feit-constructie bij homodiscriminatie

5 februari 2008

D66 wil de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) wijzigen om het verbod op homodiscriminatie daarin verder aan te scherpen. Op dit moment is discriminatie van homoseksuelen en lesbiennes onder voorwaarden toegestaan.

D66-kamerlid Boris van der Ham komt met een initiatiefwetsvoorstel om homodiscriminatie te verbieden. Onder de AWGB is discriminatie van homoseksuele en lesbische leerkrachten feitelijk toegestaan. Weliswaar is onderscheid op grond van het `enkele feit' van homoseksuele gerichtheid verboden, maar `bijkomende omstandigheden' maken het voor bijvoorbeeld scholen met een levensbeschouwelijke grondslag mogelijk om homoseksuele kandidaten te weren. Van der Ham: "Dat betekent in de praktijk dat je wel homo mag zijn, maar daar niet voor mag uitkomen. Dat is een zeer gewrongen constructie.'

In 2004 hebben onafhankelijke Europese deskundigen geconstateerd dat de definitie van `bijkomende omstandigheden' in de AWGB ruimer is dan de Europese richtlijn (2000/78/EG) toelaat. Mede ingegeven door dat advies heeft de Europese Commissie afgelopen vrijdag officieel bezwaar aangetekend tegen deze gang van zaken en wil binnen twee maanden een reactie van de Nederlandse regering.

De AWGB wordt dit jaar geëvalueerd, maar de kans dat de 'enkele feit'- constructie verdwijnt is uiterst klein. Deze bepaling in die in 1994 in de wet is opgenomen wordt immers bepleit door partijen als het CDA en de ChristenUnie. Aangezien D66 weinig verwacht van de regering op dit vlak zal Van der Ham een initiatiefwetsvoorstel voorbereiden om de 'enkele feit'-constructie in de AWGB te schrappen, in zowel artikel 5 lid 2 en artikel 7 lid 2. Deze artikelen passen de enkele feit constructie overigens niet toe op seksuele geaardheid, maar ook op politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit en burgerlijke staat.

In de Tweede Kamer hebben, naast D66, de fracties van PvdA, VVD, SP en Groenlinks zich in het verleden al uitgesproken tegen de `enkele feit'-constructie. D66 nodigt hen uit om samen het wetsvoorstel voor te bereiden en in te dienen.