Vereniging van Effectenbezitters
Effect 3: Correctie vastgoed slaat door
In Effect 3 komen de volgende onderwerpen aan bod:
Van Gerrevink (VastNed): 'Correctie vastgoed slaat door'
Effect had een interview met Reinier van Gerrevink, bestuursvoorzitter van de VastNed Groep. Eén van zijn twee fondsen, VastNed Retail staat te koop. De kredietcrisis en de dreigende recessie in de VS helpen niet om een goed prijs te verkrijgen. 'Het bod (70 euro, red.) ligt substantieel onder de werkelijke waarde.' 'Offices is gezakt van 26 naar 18 euro, ik begrijp dat niet. Als we financiële ruimte zouden hebben, zou ik meer aandelen inkopen.'
Supermarkten klaar voor stoelendans
Ahold wil haar belang van 73 procent in Schuitema verkopen, C1000 wil uitbreiden en Casino breidt haar belang in Super de Boer uit. Voor de houders van supermarktaandelen worden het interessante tijden. Een nieuwe consolidatieronde zou voor de deur kunnen staan. Het loont doorgaans meer om de aandelen van de prooi te hebben dan die van de jager. De vraag is alleen wie de prooi wordt.
Defensieve zet van Heineken
Heineken en Carlsberg halen voor 800 pence het Britse Scottish & Newcastle van de beurs. Daarmee betalen zij 14,3 maal het bedrijfsresultaat vóór afschrijvingen en amortisatie (ebitda) over 2006. Dat is niet gering, maar Heineken financiert dit hoofdzakelijk met leningen, waardoor het rendement op het eigen vermogen omhoog zal gaan. In de sterk consoliderende biermarkt lijkt de overname voor Heineken vooral een defensieve maar verstandige zet. Er zijn plussen en minnen, maar per saldo is het een mooie aankoop.
Verder in Effect:
* VEB waarschuwt voor AEXTRA: Deze obligatie van Partrust uit Breda belooft een rendement dat in de huidige marktomstandigheden nooit te garanderen is. Na de debacles rond Royal Dubai en Golden Sun zouden beleggers toch beter moeten weten.
* Pyromaan brandweerkorps II: In zijn Openingsbel gaat Jan Maarten Slagter in op de nieuwste ontwikkelingen in de mondiale bankencrisis.
* De fun van fundamentals: column van Corné van Zeijl over de correctie op de internationale aandelenbeurzen en de kansen die dit biedt.
* Nieuwe crisisfase: macro-economie met Cees Rijsdijk. De kredietmarkten zijn nog altijd bijzonder onrustig. Aandelenmarkten lijken aantrekkelijk geprijsd.
* Onlinetrader: te veel van het goede. In de serie over internetbrokers deze keer aandacht voor Onlinetrader, het professionele handelsplatform van van der Moolen.
* Prijzen rijzen de pan uit: In zijn China-rubriek staat Bert van Dijk stil bij de hoge inflatie in dat land, vooral voor de dagelijkse boodschappen.
* Meer grip op het uitlenen van aandelen: Institutionele beleggers lenen aanzienlijke delen van aandelenbezit uit aan hedgefondsen die daarmee 'short gaan'. Aan deze schimmige praktijk kleven nogal wat risico's.
* GE biedt beste perspectief: sectoranalyse door Jacques Potuijt waarin de industriële conglomeraten General Electric en Siemens tegen elkaar worden afgezet.
* Cash of parkeren bij Wouter Bos: Technische analyse met Royce Tostrams waarin hij adviseert de aandelenmarkten voorlopig de rug toe te keren.
* Spreekwoordelijk wijs: Column van Evert Waterlander waarin deze keer enkele beursclichés de revue passeren.
* China notes: een verhaal met een staartje. Vergelijking van twee recent geïntroduceerde gestructureerde producten die niet allebei even goed profiteren van de Chinese aandelenmarkten, door een sterk verschil in de lengte van de 'Asian tail'.
* Spreiden doet minder lijden: Beleggingsfondsenrubriek met Freddy van Mulligen van Morningstar. Deze keer aandacht voor mixfondsen.
* Time Spread op TNT: derivatenrubriek met Kees van Lieshout.
* Transparantie bij aandelenemissie: Aandeelhouders moeten goed geïnformeerd worden voordat zij besluiten het bestuur een emissiebevoegdheid te geven.
De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 3. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag beschikbaar via het secretariaat van de VEB (070-3130000)
Vereniging van Effectenbezitters