Amsterdam, 4 februari 2008
2008/010/EK
Intensive care patiënt mist nazorg
Patiënten die enige tijd op de intensive care (IC) hebben gelegen, hebben behoefte aan nazorg, net als hun naasten. Dat concludeert intensivist Annelies Tacx van VU medisch centrum aan de hand van een daar gehouden patiëntendag voor ex-IC patiënten. In een artikel in Medisch Contact van 1 februari beschrijft Tacx dat patiënten psychische, fysieke en sociale beperkingen aan een IC opname over kunnen houden. Deze beïnvloeden de kwaliteit van leven van de patiënt en zijn naasten. Tijdens een afgesproken moment na het verblijf op de IC, zouden de vragen van patiënten en naasten kunnen worden beantwoord.
Op grond van de reacties van de voormalig IC-patiënten lijkt er duidelijk sprake van een braakliggend probleem in de nazorg. De nazorg moet volgens Tacx worden verleend door een intensivist, een IC-verpleegkundige en een psycholoog. Deze gecombineerde aanpak zorgt ervoor dat psychische en somatische problematiek, besproken kan worden en behandeld. VU medisch centrum wil op korte termijn een dergelijke nazorgpoli starten.
Een IC opname kan uitmonden in een posttraumatische stressstoornis. Ook terugkerende angsten en dromen kunnen een psychische klacht zijn. De kwaliteit van leven kan hierdoor verminderen en soms is het onmogelijk terug te keren naar het werk. Een fysiek gevolg van een IC opname kan verlies van kracht door critical illness-polyneuropathie (een aandoening van de perifere zenuwen die kan voorkomen bij ernstig zieke patiënten die tenminste enkele dagen worden beademd) zijn. Soms leidt dit tot langdurige revalidatie. Uitstel van deelname aan het arbeidsproces kan vervolgens weer aanleiding zijn voor psychische klachten.
Voor de patiëntendag 'De IC door de ogen en oren van de patiënt' nodigde de afdeling intensive care van VU medisch centrum patiënten uit die vanaf 2003 zeven dagen of langer op de IC hebben doorgebracht. Ook familie was welkom. Centraal stonden de psychologische gevolgen van een IC-opname, niet alleen voor de patiënt, maar ook voor zijn naasten. Meer dan 170 patiënten en hun familie gingen op de uitnodiging in.
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum,
Edith Krab (020) 444 3444, fax (020) 444 3450.
Achtergrondinformatie (
VU Medisch Centrum
VU Medisch Centrum