Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Metaaltechniek (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 4 februari 2007

------

CNV Metaaltechniek stelt werkgevers ultimatum

CNV Metaaltechniek heeft een ultimatum gesteld aan de werkgevers in de kleinmetaal (waaronder: BOVAG, MetaalUnie, VNI-Uneto, Focwa). Als zij vóór 6 februari 2008, 24.00 uur niet hebben gereageerd, volgen er acties.

Het conflict in de metaaltechniek gaat over de nieuwe cao voor de 400.000 werknemers in de branche. Marco Hietkamp, landelijk onderhandelaar CNV Metaaltechniek: " Werkgevers willen de cao uithollen en weigeren te werken aan een investeringsagenda voor de toekomst om de problemen in branche op te lossen. Terwijl CNV Metaaltechniek juist allerlei oplossingen aandraagt, om de mensen een betere toekomst in de branche te bieden. En de sector aantrekkelijk te maken voor nieuwkomers."

Enerzijds klagen werkgevers steen en been bij gebrek aan goed personeel, anderzijds weigeren ze in de cao te investeren in hun werknemers. Vervolgens weigeren ze ook een fatsoenlijke loonsverhoging te bieden na bijna drie jaren van loonmatiging.

De bond stelt in het ultimatum een cao te willen met minimaal 3,5 procent loonsverhoging. CNV Metaaltechniek wil verder goede scholingsafspraken en afspraken over veiligheid en gezondheid. De bond wil de positie van leerlingen verbeteren, door leerwerkplekken aan te bieden met een goed startsalaris en een garantie op een baan. En CNV Metaaltechniek wil verscherpte naleving van de cao en verbeterde afspraken in de cao, zodat ook werknemers uit Midden en Oost-Europa verzekerd zijn van gelijk loon bij gelijk werk. Verder wil de bond afspraken over inlenersaansprakelijkheid, het tegengaan van misbruik door onderaannemers en malafide uitzendbureau's en een werkgroep 'Inclusief ondernemen' oprichten. Om zo plannen uit te werken op het gebied van mens, milieu, maatschappij en internationale samenwerking die in het belang zijn van de sector. Hietkamp: "Dit alles willen werkgevers niet."

Werkgevers willen de nog bestaande leeftijdsdagen afschaffen en de cao verder uithollen door een aantal groepen werknemers, zoals pompbediendes, uit te sluiten voor de metaaltechniekcao. Verder willen ze het loongebouw zo veranderen dat werknemers vanaf 22 jaar er zo'n 1.000 euro per jaar op achteruit gaan.