Groen!

Brussel, 31 januari 2008

Europa beslist om postmarkt volledig vrij te maken vanaf 2011

"Federale regering heeft dringend werk te doen"

Nu het Europees Parlement instemde met het gemeenschappelijk standpunt van de Raad, moeten álle postdiensten vanaf 1 januari 2011 vrij worden aangeboden op de markt, ook de universele dienst - de brievenpost tot 50g - die tot voorheen voorbehouden was aan De Post. Groen! vreest echter dat de nieuwe richtlijn te weinig garanties inbouwt voor de financiering van de universele dienst, de arbeidsomstandigheden van de nieuwe postbedelers en de concrete invulling van die zgn. voorbehouden sector.

Het is nu aan de regering deze richtlijn om te zetten en Groen! vraagt duidelijke maatregelen om de kwaliteit van de postbedeling en de sociale positie van de werknemers te waarborgen. Immers, als De Post haar monopolie op het bedelen van de gewone brievenpost zal verliezen, is het risico groot dat zowel de universele dienstverlening als het sociaal statuut van de werknemers afgebouwd wordt.

Bijna elke inwoner in België hoort over de sluiting van een postkantoor hier of daar. Elk van ons ziet nieuwe postpunten opduiken in supermarkten en krantenwinkels. We horen over Geo-routes, nieuwe en snellere sorteercentra, het afvloeien van personeel en de sociale functie die de postbode niet meer kan opnemen. De Post maakt zich op om tegen 1 januari 2011 in een vrijgemaakte markt stand te houden.

"Maar de nieuwe richtlijn biedt te weinig garanties", zegt Bart STAES, Europarlementslid (Groen!). "Nieuwe aanbieders kunnen makkelijk de meest winstgevende regio's inpikken of de grootste klanten overhalen om tegen een lagere prijs bij de concurrentie te komen als de nieuwe regering niet snel duidelijke spelregels vastlegt, met alle gevolgen vandien", vervolgt Staes nog.

Groen! trachtte in elke fase van het besluitvormingsproces de openstelling van de markt beter te regelen. Zo kunnen - dankzij groene wetswijzigingen - de lidstaten exploitanten weigeren die in een andere lidstaat worden beschermd door een nationaal monopolie. Ook de bedeling van post in meer afgelegen gebieden werd opgenomen als een verplichtend onderdeel van de universele dienst.

Toch blijven enkele fundamentele garanties uit, zoals de financiering van de universele dienst en de sociale aspecten van de postmarkt. Groen! stelt haar hoop nu op de federale regering. Die moet nationale bindende afspraken maken voor de postdiensten en kan - naar Duits voorbeeld - een minimuminkomen opleggen voor al wie zich op de postmarkt begeeft. De oprichting van een paritair comité voor de sector zou al een hele stap voorwaarts zijn.

Opgesomd vraagt Groen!:
- Dat de spelregels voor de toekomstige concurrenten van de Post snel worden vastgelegd. De volgende licentievoorwaarden moeten daarbij gesteld worden: een geografische dekking van het ganse land, minimum een ophaling en uitreiking op elke werkdag, een financiële bijdrage te betalen voor de universele dienstverlening, minimumeisen inzake de kwaliteit van de dienstverlening en maatregelen ter bescherming van de consument;
- Dat er een paritair comité voor de postdiensten opgericht wordt, zodat alle werknemers in de sector dezelfde sociale voorwaarden hebben en er geen sociale dumping ontstaat;
- Dat de overheid, in navolging van het Verenigd Koninkrijk en Italië, blijft zorgen voor de financiering van de postkantoren;
- Dat er snel een duidelijke omschrijving vastgelegd wordt van de overheidsdiensten die door de Post moeten verzekerd worden en hoe men die zal financieren; de sociale rol van de kantoren en postbodes moet objectief gevaloriseerd worden en waar nodig vergoed door de overheid.

Bart Staes Europees parlementslid