Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 25 januari 2008

Ontruiming Het Apeldoornsche Bosch - januari 1943

Opening expositie in aanwezigheid van ooggetuigen

Claartje, Remi, Lina, Ginette en Sal. Nauwelijks twintig jaar waren de joodse jongeren die tijdens de Tweede Wereldoorlog een veilige plek dachten te vinden door als verpleger te gaan werken in de joods psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch.

Hun toevluchtsoord bleek een val. De ontruiming van het Apeldoornsche Bosch in de nacht van 21 op 22 januari 1943 plaatste hen voor een onmogelijke keuze: vluchten of bij de patiënten blijven. Deze onderbelichte gebeurtenis uit de jodenvervolging in Nederland staat centraal in de tentoonstelling Het Apeldoornsche Bosch, die op zondag 3 februari aanstaande om 12.00 uur wordt geopend in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Midden in de bossen van Apeldoorn bestond tot 1943 de joods psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Bijna 1.300 patiënten en meer dan 250 man verplegend personeel leefden hier de eerste oorlogsjaren in relatieve veiligheid. Tot de inrichting in januari 1943 werd ontruimd door de nazi's en de patiënten en een deel van de verpleegkundigen onder erbarmelijke omstandigheden werden weggevoerd naar Auschwitz. Niemand van hen overleefde.

Aan het openingsprogramma van de tentoonstelling wordt bijgedragen door mevrouw Giethoorn-van Geens, hoofdverpleegkundige van Het Apeldoornsche Bosch en ooggetuige van een deel van de ontruiming. Als onderdeel van de tentoonstelling worden unieke (kleuren)filmbeelden uit de jaren dertig van Het Apeldoornsche Bosch getoond. Basis van de tentoonstelling vormen brieven en persoonlijke verhalen van verpleegsters, broeders en patiënten uit Het Apeldoornsche Bosch. Bijvoorbeeld de brieven van Lina Dalsheim en Claartje van Aals. Twintig jaar waren zij toen ze in 1942 kamergenootjes werden in Het Apeldoornsche Bosch. Als leerling-verpleegkundigen beschreven ze hun belevenissen in brieven aan hun hartsvriendinnen thuis. Van beide meisjes zijn deze brieven bewaard gebleven. Brieven die gaan over verliefdheid en vriendschap, werk en plezier in een wereld van oorlog en vervolging. Een van de vriendinnen aan wie de brieven gericht waren, zal bij de opening aanwezig zijn.

Leerlingen van het Veluws College uit Apeldoorn hebben zich de afgelopen weken intensief bezig gehouden met de geschiedenis van Het Apeldoornsche Bosch. Zo maakten zij een film waarin zij een van de ooggetuigen interviewden en stelden een eigen website samen: www.apeldoornschebosch.nl waarop de door de leerlingen verzamelde verhalen en herinneringen zijn te lezen. Beide worden bij de opening gepresenteerd.