NEN


Veiliger noten eten met Europese afspraak

NEN heeft voor het opsporen van aflatoxines in hazelnoten, pinda's, pistachenoten, vijgen en paprikapoeder een nieuwe norm gepubliceerd: NEN-EN 14123. Aflatoxine is een schadelijk gif dat door schimmels wordt geproduceerd en in voedingsmiddelen terecht kan komen.

Consumptie van besmette producten is schadelijk voor de gezondheid. De nieuwe norm draagt bij aan het tijdig opsporen van aflatoxine. Dit gif kan ontstaan tijdens de opslag en het drogen van producten onder vochtige omstandigheden. Het is hittebestendig en zeer kankerverwekkend. De nieuwe norm vervangt NEN-EN 14123 uit 2003. Belangrijkste verschil met de vorige editie is dat bewerkingsstappen en validatiegegevens voor hazelnoten zijn toegevoegd. Hazelnoten worden als grondstof gebruikt voor allerlei voedingsmiddelen, zoals hazelnootpasta en bonbonvulling. Het is hierdoor een belangrijk handelsproduct.

Scheidsrechter
Hazelnoten, pinda's, pistachenoten, vijgen en paprikapoeder worden gecontroleerd op een aantal kwaliteitsaspecten, waaronder besmetting met mycotoxines. Hierbij spelen internationaal geaccepteerde analysemethoden, zoals de nieuwe norm, een cruciale rol. De nieuwe norm vervult een scheidsrechtersrol in de internationale- en Europese handel en wordt door overheden gebruikt om de wettelijke eisen te toetsen.