NEN
Veiliger noten eten met Europese afspraak
NEN heeft voor het opsporen van aflatoxines in hazelnoten, pinda's,
pistachenoten, vijgen en paprikapoeder een nieuwe norm gepubliceerd:
NEN-EN 14123. Aflatoxine is een schadelijk gif dat door schimmels
wordt geproduceerd en in voedingsmiddelen terecht kan komen.
Consumptie van besmette producten is schadelijk voor de gezondheid.
De nieuwe norm draagt bij aan het tijdig opsporen van aflatoxine. Dit
gif kan ontstaan tijdens de opslag en het drogen van producten onder
vochtige omstandigheden. Het is hittebestendig en zeer
kankerverwekkend. De nieuwe norm vervangt NEN-EN 14123 uit 2003.
Belangrijkste verschil met de vorige editie is dat bewerkingsstappen
en validatiegegevens voor hazelnoten zijn toegevoegd. Hazelnoten
worden als grondstof gebruikt voor allerlei voedingsmiddelen, zoals
hazelnootpasta en bonbonvulling. Het is hierdoor een belangrijk
handelsproduct.
Scheidsrechter
Hazelnoten, pinda's, pistachenoten, vijgen en paprikapoeder worden
gecontroleerd op een aantal kwaliteitsaspecten, waaronder besmetting
met mycotoxines. Hierbij spelen internationaal geaccepteerde
analysemethoden, zoals de nieuwe norm, een cruciale rol. De nieuwe
norm vervult een scheidsrechtersrol in de internationale- en Europese
handel en wordt door overheden gebruikt om de wettelijke eisen te
toetsen.