Ingezonden persbericht


BTG ontwikkelt innovatieve sensor voor on-line teermetingen biomassa

vergassings-installaties

Enschede, 1 februari 2008 ­ Aan BTG biomass technology group BV is een opdracht toegekend voor de ontwikkeling van een online methode om teerconcentraties van biomassa vergassing installaties te bepalen. Het project is als eerste gerangschikt door een internationaal panel van deskundigen.

Vergassing van biomassa biedt uitstekende mogelijkheden om broeikasgasemissies te verminderen en het aandeel van hernieuwbare energie in de totale primaire energievoorziening te verhogen. Het geproduceerde synthesegas kan op een energie-efficiënte manier worden omgezet in elektriciteit, warmte, transportbrandstoffen en/of hoogwaardige chemicaliën.

Achtergrond
De vorming van teer tijdens biomassavergassing en de verwijdering ervan uit het gas (ook wel synthesegas genoemd) is reeds decennia lang een belangrijk thema binnen het onderzoeksveld. Diverse methoden zijn voorgesteld en ontwikkeld om teervorming te voorkomen. Het is duidelijk dat een juiste en efficiënte meting van teerconcentraties ­ zowel in het ruwe en gereinigde gas ­ essentieel is voor optimaal bedrijf van dergelijke installaties. De meeste bemonsteringsmethodes zijn gebaseerd op condensatie van teer en gravimetrische bepaling van de concentratie. Deze methoden zijn omslachtig, veelal kostbaar en discontinu, dit wil zeggen off-line.

Era-Net Bioenergy Call
Op 1 Juni 2007 werden in het kader van het Europese Era-Net Bioenergy Netwerk partijen uitgenodigd om voorstellen in te dienen gericht op gasreiniging en gasbehandeling van biomassa vergassing installaties. BTG diende samen met het Royal Institute of Technology (KTH) van Zweden een voorstel in voor de ontwikkeling van een continue (online) meetmethode om teerconcentraties te bepalen. De methode is gebaseerd op foto-ionisatie, een techniek die veelvuldig wordt gebruikt om vluchtige stoffen in de atmosfeer te bepalen. Het voorstel werd als het beste project beoordeeld en de subsidie wordt verstrekt door het EOS-LT programma dat SenterNovem in opdracht van EZ uitvoert. Door deze techniek aan te passen voor metingen van teercomponenten, hoopt BTG een belangrijke bijdrage te leveren aan de (inter)nationale doelstellingen met betrekking tot duurzame energie en de verdere ontwikkeling en marktintroductie van biomassa vergassing systemen.

Het project

Het voorgestelde project beoogt het ontwikkelen van een volledig continue methode om teerconcentraties te meten in synthesegas met behulp van foto-ionisatie. Een continue methode maakt het mogelijk om een proces te regelen en bovendien om bepaalde (dure) onderdelen ­ zoals een gasmotor ­ te beveiligen tegen te hoge teerconcentraties. Tevens biedt een online methode de mogelijkheid om teerhoeveelheden direct te correleren aan de bedrijfsvoering, terwijl de onderzoekswereld hun werk efficiënter zal kunnen uitvoeren.

BTG heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van biomassavergassing en specifiek op het gebied van teervorming, -verwijdering, -omzetting en -metingen. BTG beschouwt dit project als een logische vervolgstap op de eerdere ontwikkelingen en verwacht dat de sensor veelvuldig zal worden toegepast, vergelijkbaar als druk- en temperatuursensoren. Het project is officieel per 25 januari 2008 van start gegaan met de kick-off meeting bij KTH in Stockholm, Zweden en zal twee jaar duren. De voortgang en resultaten zijn te volgen via de website www.tarweb.net