Ingezonden persbericht


== Persbericht Vrijschrift, 1 februari 2008 ==

= Vrijschrift wil 'gratis' schoolboeken in de prullenbak =

Zonder resultaat pleit Stichting Vrijschrift al jaren voor vrije schoolboeken* in plaats van 'gratis' schoolboeken. De stichting wil een aanpak zoals Wikipedia. Dat betekent dat leerkrachten, ouders en leerlingen - aangevuld met professionele hulp - digitale boeken ontwikkelen die dankzij hun licentie tot in eeuwigheid vrij verspreidbaar zijn.

Omdat Wikipedia zo'n succesvolle informatie-explosie veroorzaakt is het aannemelijk dat vrije schoolboeken voor een revolutie in het onderwijs kunnen zorgen. De gevolgen zijn dat de kosten drastisch omlaag gaan en de kwaliteit verbetert. Maar Den Haag heeft ervoor gekozen 'gratis' schoolboeken te forceren en dat is bij Vrijschrift in het verkeerde keelgat geschoten. "Een overheid die spreekt over 'gratis' schoolboeken maar de belastingbetaler daarvoor op laat draaien bedriegt ons. Een overheid die een revolutionair concept zoals vrije schoolboeken negeert handelt schaamteloos in strijd met collectieve belangen van de burgers." zegt voorzitter Wiebe van de Worp.

De Raad van State deed vorige week uitspraken** over 'gratis' schoolboeken, zette vraagtekens bij de beoogde betere marktwerking en stelde dat "de gezinnen met lagere inkomens minder of in het geheel niet van de voorgestelde maatregel profiteren". Voor van der Worp is deze uitspraak reden te eisen dat er per omgaande werk wordt gemaakt van vrije schoolboeken omdat die ook voor de lagere inkomens gratis te downloaden zijn.

== Bijlagen en links ==


* http://www.vrijeschoolboeken.nl/ en http://www.vrijeschoolboeken.nl/Geen_gratis_maar_vrije_schoolboeken

** http://www.raadvanstate.nl/agenda/mededelingen/?status=dag&datum_dag=24&datum_maand=1&datum_jaar=2008

== Contact ==

Wiebe van der Worp, voorzitter Vrijschrift
wiebe at vrijschrift.org
tel.: 06 455 939 82

Jeroen Hellingman, bestuurslid Vrijschrift
jhellingman at vrijschrift.org
tel.: 030 68 75 444

== Over vrijschrift ==

Vrijschrift werkt aan bewustwording van de economische en maatschappelijke betekenis van vrije kennis en cultuur voor de samenleving. Vrijschrift heeft een beschermende en bevorderende rol. Internationaal werkt Vrijschrift samen met de Foundation for a Free Information Infrastructure, de Free Software Foundation Europe, Project Gutenberg en vele andere organisaties.