Time : 11:25:55
Date : 01 February 2008
Sender Name: essenscia

Europese week van de duurzame energie Voor de chemie, elke dag opnieuw een uitdaging!

Brussel, 1 februari 2008 - "Take a week to change tomorrow" , met deze daadkrachtige boodschap wordt de 2de Europese week rond duurzame energie afgerond. Op het ogenblik dat er in ons land belangrijke beslissingen moeten genomen worden rond energie, herinnert essenscia, Belgische federatie voor chemische industrie en life sciences, eraan dat het duurzame gebruik van grondstoffen en energie niet nieuw is voor de sector.

Elke dag opnieuw en dit sinds vele jaren, draagt de chemische sector het gebruik van duurzame energie hoog in het vaandel. De prijs, de schaarste en het belang van deze grondstoffen zijn namelijk een niet te onderschatten factor voor onze sector.
Bovendien draagt de chemische industrie op verschillende manieren bij tot het gebruik en de ontwikkeling van een steeds duurzamere energie. Eerst en vooral door het efficiënt gebruiken van energie: de chemische industrie staat wat dat betreft aan de wereldtop. Via vrijwillige verbintenissen ('convenanten") heeft de chemische sector zich er als eerste toe verbonden om het energieverbruik te reduceren. En de cijfers die jaarlijks worden gepubliceerd tonen aan dat ze daar, zowel in Vlaanderen als in Wallonië, steeds betere resultaten kan voorleggen. Zo heeft de chemische industrie haar CO2-uitstoot in 2006 met 460.000 ton verminderd. Dit is het equivalent van de uitstoot door verwarming van 70.000 huishoudens gedurende één jaar!

Bovendien brengt de chemie producten op de markt die andere actoren (gezinnen, bedrijven en de overheid) kunnen helpen om efficiënter om te springen met energie. Isolatie, lichte en sterke materialen, additieven en smeermiddelen zijn slechts enkele van de producten die ertoe bijdragen dat de chemische industrie elke dag ruimschoots meer energie helpt besparen dan wat ze zelf verbruikt in haar processen. Zo kan men stellen dat elke ton geproduceerde synthetische olie helpt om 3,3 ton brandstof (diesel) te besparen en op die manier de CO2-uitstoot met 9 ton doet verminderen.

En daarnaast draagt de chemie haar steentje bij door massaal te investeren in het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Sterkere materialen die windmolens toelaten aan hogere snelheden te draaien, de ontwikkeling van brandstofcellen of nog onderzoek met het oog op de uitbouw van een economie gebaseerd op waterstof zijn maar enkele van de voorbeelden in dit verband. Bij berekening laat elke ton muurisolatie (geëxtrudeerd polystyreen ) toe om 5000 l stookolie te besparen per jaar. M.a.w. een vermindering van de CO2-uitstoot met 13 ton per jaar, terwijl de productie van deze materialen slechts 2 ton CO2-uitstoot met zich meebrengt. De milieu-balans is dan ook snel gemaakt.

Chemie, energie en duurzaamheid : een winnende combinatie? De toekomst zal het snel uitwijzen.

Peter Claes,
algemeen directeur,
pclaes@essenscia.be,
tel. 02 238 97 35,
gsm : 0496 59 36 20

Yves Verschueren,
afgevaardigd bestuurde,
yverschueren@essenscia,
tel 02 238 98 12

Al onze persberichten zijn beschikbaar op www.essenscia.be.

Improving everyone's quality of life - essenscia vertegenwoordigt de ondernemingen van de chemische industrie en van life sciences. Met de ondernemingen en de 95.000 personen die er werken verbindt essenscia zich ertoe om de levenskwaliteit van iedereen te verbeteren.

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL