Ingezonden persbericht


theater de tobbe maandoverzicht februari 2008

februari 2008
vr 01 jazz: The Lils MackIntosh band
21.00 uur; toegang E 10,00 / 65+ & uitpas E 8,50 / CJP & studenten E 7,50 Edisonwinnares (2000) Lils Mackintosh behoort tot de meest vooraanstaande jazzvocalistes in Nederland. Door de jaren heen maakte zij diverse cd's. Al sinds 1993, het jaar van haar debuutalbum 'Perfect to be easy' wordt zij de Europese Billy Holiday genoemd. Elk optreden van haar is een feest mede door haar passie voor de jazz en dynamiek. Neem daarbij ook haar begeleiders en een avond 'swinging jazz' is gegarandeerd. Zij is dit seizoen de tweede zangeres op het Tobbepodium en ook zij zal bewijzen dat het wel goed zit in Nederland met de vocale jazz. Lils Mackintosh; zang, Wouter Kiers; sax, Rob Mostert; hammond B3 en Maarten Kruijswijk; drums.

za 02 cabaret: Samba Schutte met 'Hakili Jambar'
20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50 Samba Schutte won in 2006 alle prijzen op het Leids Cabaret Festival. De jury over Schutte: "Hij toont zich een veelzijdig podiumkunstenaar die alle vormen die hij gebruikt nu al beheerst". Dat belooft wat voor deze eerste avondvullende voorstelling. Samba Schutte, geboren en getogen in Afrika, kwam in 2001 naar Nederland toe om theater te studeren. In datzelfde jaar begon hij met Engelstalig stand-up comedy, in 2005 werd dat Nederlandstalig. Zijn internationaal talent heeft hij ook kunnen tonen in landen als Zuid Afrika, Kenia, België, Roemenië en de Verenigde Staten. In 'Hakili Jambar' gaat hij op zoek gaat naar zijn, en uw, innerlijke krijger: "Elk was gezegend met een unieke kracht. Het is één ding om je kracht te kennen en een ander om die te gebruiken: en dat is de echte geest van een krijger".

"Het is wonderlijk hoe hij een onstuimige voorstelling kan maken waar toch heel veel rust van uitgaat. Daardoor geloof je elk woord van deze nieuwe, fascinerende theaterverschijning." (Volkskrant) "Zijn unieke kijk op de wereld belooft nog wat moois voor de Nederlandse podia." (Telegraaf) "Het podium is van hem, hij voelt er zich als een vis in het water. Hij is grappig, heeft een goede mimiek en zijn tempo werkt aanstekelijk." (Trouw)

zo 03 klassiek op de zondagmiddag:
Matangi Quartet met werken van Beethoven, Haydn en Mozart 14.00 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 Het Matangi Quartet staat te boek als een van de meest veelbelovende kamermuziekensembles van Nederland. Het kwartet is opgericht in 1999 tijdens de studie aan het Koninklijk Conservatorium en studeerde twee jaar full-time aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder leiding van Stefan Metz (cellist Orlando Kwartet). In het kader van de academie kreeg het Matangi Quartet les van wereldberoemde musici, w.o. de leden van het Amadeus Kwartet. Verder werd het kwartet enkele jaren intensief begeleid door Henk Guittart (altviolist van het Schonberg Kwartet). Inmiddels is het Matangi Quartet uitgegroeid tot een vaste speler op de podia van Nederland en daarbuiten.

di 05 lunchconcert: Barok ensemble Dolce Pratica
12.30 uur; toegang E 3,00 (inclusief koffie/thee)
De leden van het barok ensemble Dolce Pratica hebben elkaar ontmoet op het Koninklijk Conservatorium en treden sinds 2004 gezamenlijk op in diverse concertzalen. Individueel speelden zij in diverse orkesten, met authentieke instrumenten, zoals het: Orkest van de 18e eeuw, het Europees Barok Orkest van Ambronay, Musica poetica, de Swaen, het Nederlands Bach orkest. Ze studeerden bij diverse internationale grootheden in deze wereld t.w.t. Jacques Ogg, Wilbert Hazelzet, Donna Agrell, Sebastian Marq en Jaap ter Linden. Zij hielpen hen de scherpzinnigheid en de concentratie in de historische partituren te optimaliseren. Dit unieke ensemble werkt hard aan haar toekomst. Antigoni Tsalla - traverso; Kayo Sayto - viool; Mark Dupere - cello; Cvetanka Sozovska - clavecimbel programma:
J.S. Bach: trio sonate in C; C.P.E. Bach: trio sonate in G; G.Ph.Teleman: Sonate in D.

do 07 cabaret/theaterlied: Daniël Lohues met 'Allennig II' 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 In het vorige seizoen speelde Daniël Lohues zijn theatershow 'Allenig I', met zeer veel succes. 'Daniël Lohues slaagt erin zo'n intieme sfeer te creëren dat je het gevoel hebt op visite te zijn bij een vriend' schreef De Telegraaf. In z'n huis tussen de bomen is Daniël Lohues opnieuw bezig met de voorbereiding van zijn nieuwe programma, dat niet geheel onverwacht 'Allennig II' gaat heten. Popmuziek, klassieke muziek, het platteland, de stad. God, de duivel, reizen, heimwee, liefde, en het tegenovergestelde daar van. Verhalen over het verleden, dromen over de toekomst. De nieuwste dorpsroddels en het laatste wereldnieuws. Lohues vertelt er op zijn geheel eigen manier over, en verwerkt de dingen in zijn liedjes. Op zijn eerste solo-plaat 'Allenig' zijn deze wonderschone liedjes gebundeld. Daniël Lohues is een oorspronkelijke Drent die naast zijn bands Skik en Lohues en de Louisiana Blues Club een nieuw pad in slaat. Een pad dat verrassend dicht langs zijn huis loopt. Verhalen vertellen en liedjes zingen, dat doet ie immers al zijn hele leven.

za 09 cabaret: Micha Wertheim met 'Micha Wertheim voor gevorderden' 20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50 Tijdens het spelen van zijn eerste soloprogramma werd Micha Wertheim door het publiek, zijn collega's en de pers unaniem over het paard getild. Achter de schermen lukte het hem met beide benen op de grond te blijven staan. Een voordeel van een tweede programma is dat het publiek inmiddels weet wie Micha Wertheim is. Zelf zou hij dat ook wel eens willen weten. In 'Micha Wertheim Voor Gevorderden' gaat hij daarom op onderzoek uit. Na zijn debuutvoorstelling noemde De Volkskrant hem een 'intelligent verteller en een bedreven provocateur die zijn publiek durft te raken'. De regie is van Dick van den Toorn.

zo 10 jeugdvoorstelling: Etienne Borgers met 'Schaop' (muziektheater; 4-9) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 Mølsk woont in een kast. Om hem heen is de Grote Wereld. Mølsk wil graag naar buiten. Maar hij durft niet. In de kast is het veilig. Een eindje verderop staat Schaop, midden in de Grote Wereld. Schaop is een schaap. Schaop staat iedere dag heel rustig te kauwen. En voor zich uit te kijken. "Hoe doe jij dat toch, Schaop? Ben jij niet bang? Kun je mij dat leren?". Schaop zegt niets. Vandaag leert Mølsk iets van Schaop en samen hebben ze iets te vieren! 'Schaop' is een speelse, ontroerende muzikale voorstelling. Over onzeker zijn. Over nieuwsgierigheid en moed. Ontdek de wereld met een stoere, bange, vrolijke en bovenal grappige Mølsk. Een voorstelling met veel geblaat van een man en een schaap.

do 14 literaire ontmoeting: Anna Enquist
20.30 uur; toegang E 10,00 / 65+, uitpas en lenerpas E 8,50 / CJP E 7,50 Anna Enquist (1945) studeerde piano en psychologie. Zij debuteerde in 1988 met enkele gedichten in het literaire tijdschrift Maatstaf. Drie jaar later verscheen de bundel "Soldatenliederen". Hierna volgde o.a. "De tussentijd", geschreven na de dood van haar dochter Margit. De bundel "Alle gedichten" kwam in 2005 uit. Enquist is een veelzijdig auteur: naast gedichten schreef zij romans, verhalenbundels en theatermonologen. Zij debuteerde met de roman "Het meesterstuk" in 1994, later volgde "Het geheim". Het Boekenweekgeschenk 2002 "De ijsdragers" is door haar geschreven op verzoek van het CPNB.

Muziek bleef een belangrijke rol spelen: samen met pianist Ivo Janssen geeft zij literaire concerten in binnen- en buitenland en zij maakten samen vijf cd's.

vr 15 jazz: Dijkhuizen & Dijkhuizen
21.00 uur; toegang E 10,00 / 65+ & uitpas E 8,50 / CJP & studenten E 7,50 Het heeft lang geduurd, het was een wens van de musici zelf en van De Tobbe, Gijs en Sjoerd

samen op het Tobbepodium te hebben. Zij brengen jazz waarvan de basis ligt in de jaren vijftig. Denk b.v. aan Hank Mobley en Sonny Rollins. Beide broers hebben zich de laatste jaren ontwikkeld als vooraanstaande jazzmusici. Zo speelt Gijs ondermeer in het trio van Peter Beets. Sjoerd bij the Jazzorchestra of the concertgebouw en the New Cool Collective big band. Daarnaast zijn beiden veelgevraagd gastsolist in diverse groepen. Zij weten zich omringd door fantastische jazzmusici op bas en piano. Sjoerd Dijkhuizen; sax, Rob van Bavel; piano, Marius Beets; bas en Gijs Dijkhuizen; drums.

za 16 cabaret: Klaas van der Eerden met 'Wortels'
20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 Wortels is een energiek, hilarisch en zeer muzikaal programma. Kortom, Klaas van der Eerden gaat terug naar zijn roots! Kom niet voor maatschappelijk engagement of poëtische liedjes, Klaas wil je laten lachen, genieten en verbazen en daar komt het publiek dan ook in groten getale op af. Een ding is zeker: de entertainer Klaas geeft zich voor de volle 100%. Hij improviseert er lustig op los, heeft grappige muzikale hoogstandjes en vertelt hilarische verhalen, met als doel de zaal compleet uit z'n dak te laten gaan. Deze show mag je echt niet missen! De regie is van Margôt Ros.

zo 17 jeugdvoorstelling: Het paard dat vliegt met 'Loch Ness' (toneel; 8+) 14.00 uur; toegang kinderen E 6,50 / volwassenen E 7,50 Een enorme scheur in de aardbodem: het meer van Loch Ness. 38,6 kilometer lang, 1,6 kilometer breed, 296 meter diep en omringd door alleen maar bergen, rotsen en mist, heel veel mist.

En geloof het of niet: in dat meer leeft een monster, het monster van Loch Ness. Nessie, zo wordt ze genoemd. Opa heeft haar met zijn eigen ogen gezien: "een hoofd stak uit het water op, groen en glibberig, wel 15 meter lang!". Anderen zien niets, hoelang ze ook staren en turen over de waterspiegel. Een broer en twee zussen staan voor de moeilijkste opdracht van hun leven: de as van hun overleden grootvader uitstrooien over het meer van Loch Ness. En terwijl ze er toch zijn, zullen ze meteen het grote mysterie ontrafelen: heeft opa Nessie nu echt gezien of niet?

Het wordt tijd voor bewijzen, harde feiten en niets dan de naakte waarheid!

di 19 lunchconcert: Rotterdams Conservatorium
12.30 uur; toegang E 3,00 (inclusief koffie/thee)

wo 20 cabaret: Alex Klaassen en Jelka van Houten met 'Verplichte figuren' een nieuwe Nederlandse musical' (try-out)
20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 Vastgelopen? Spoel je leven een stukje terug en doe het over! Maar nu goed! 'Verplichte figuren' is een musical comedy in de geest van Woody Allen over negen mensen die wachten. Op een prins op een wit paard, of op een prinses op een wit paard of desnoods alleen op een wit paard. Hoe dan ook, op iets groots en meeslepends. Tot ze de kans krijgen hun leven een stukje terug te spoelen en op te pikken vlak voor het mis ging. Vlak voor dat verkeerde huwelijk, die niet geplande baby, die foute baan. Zou dan nu eindelijk alles goed komen? Want als je één ding verandert, wordt alles anders. Maar wat als alles minder wordt? Met onder anderen Jelka van Houten (Turks fruit, de musical), Alex Klaassen (Kopspijkers, Jan, Jans en de kinderen) en Ellen Pieters (Kopspijkers, Wat zien ik, de musical). Het script is van Niek Barendsen en de regisseur is Marcus Azzini.

vr 22 jazz: Tilmar Junius trio: Avontuurlijke jazz 21.00 uur; toegang E 10,00 / 65+ & uitpas E 8,50 / CJP & studenten E 7,50 Dit trio speelt avontuurlijke jazz. Centraal in het repertoire staan composities van Tilmar Junius. Kenmerkend voor deze muziek zijn grote contrasten en veel interactie. Extreme tempi, verschillende grooves en improvisaties zorgen ervoor dat de luisteraar voortdurend op een ander been gezet wordt, zonder dat het te vrij wordt. In juli 2002 gaf het trio een concert op het North Sea Jazz Festival in de Mariszaal. Gastsolist bij dit zeer succesvolle concert was de Oostenrijkse saxofonist Michael Erian. In juli 2005 heeft het Tilmar Junius Trio 'Songs and Dances' opgenomen. Tilmar Junius; piano, Henk Zomer; drums en Jan Voogd; contrabas.

za 23 cabaret: Amsterdams Kleinkunst Festival; voorronde deel 2 (Wim Sonneveldprijs) 20.30 uur; toegang E 10,00 / 65+ & uitpas E 8,50 / CJP E 7,50 De landelijke try-out tournee van het Concours om de Wim Sonneveldprijs doet al vele jaren ook Theater de Tobbe aan. Deze aanmoedigingsprijs voor nieuw, aankomend kleinkunsttalent is een jaarlijks terugkerend onderdeel binnen het Amsterdams Kleinkunst Festival. Tijdens de try-out tournee reizen de kandidaten langs een twintigtal theaters om podiumervaring op te doen. Tijdens de twee avonden in De Tobbe (de eerste vindt plaats op zaterdag 26 januari) zullen alle zes kandidaten (drie per avond) bewijzen wat ze kunnen. De toeschouwers van beide avonden zijn er dus zeker van kennis te maken met de dan nog onbekende winnaar van de Wim Sonneveldprijs 2008.

zo 24 jeugdvoorstelling: Ben Fust met 'Merlijn' (poppen; 5+) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 Merlijn is op zoek naar waar we allemaal naar zoeken, de tijd. Waar is de goede oude tijd gebleven? Wanneer Merlijn tijd zou kunnen toveren, had iedereen misschien ook weer tijd over voor hem. Maar hoe tover je tijd? Dan verschijnt er hulp uit onverwachte hoek. Het stuk is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar (met een knipoog naar volwassenen). Het is een vorm van theater/poppenspel waarin Ben zelf meespeelt met verschillende poppen waarbij hij af en toe kinderen in het spel betrekt om kleine handelingen te laten verrichten. Het verhaal speelt zich af in een torenkamer waar van alles beweegt en praat en waarin verrassende dingen tevoorschijn komen.

vr 29 wereldmuziek: Rusalki (Oost-Europa)

20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50

Van de vier actrices die op een gelukkige dag besloten een zanggroep op te richten waren er twee geboren in het teken van de Vissen en twee in het teken van de Waterman. Daarmee was ook de naam Rusalki (= Russisch voor 'Meerminnen') gevonden. Het Rusalki kwartet brengt schitterende zang uit Oost-Europa en schuwt daarbij ook uitstapjes naar andere landen niet. Het kwartet bestaat uit professionele actrices met zeer geschoolde stemmen die hun liederen met zorg hebben gekozen uit de onuitputtelijke schat aan volksliederen van de verschillende landen. Zij kregen niet alleen een warm onthaal in de Oekraïne, Rusland, Egypte, Slowakije en Scandinavië maar boekten ook grote successen op het Oerol Festival, de Peter de Grote manifestatie en de viering van 300 jaar St. Petersburg. Een avond Rusalki staat garant voor een avond sprankelend ensemblewerk waarbij elk lied tot een minivoorstelling wordt gemaakt dat een verhaal vertelt van leven, liefde, dood, natuur en verlangen.

theater de tobbe
burg. feithplein 95
2273 bwvoorburg
nadere informatie en foto's:
www.detobbe.nl of ab smit: tel. 3861290 of Abaadje@hetnet.nl
---- --