CD&V
Het hoofddoekendebat doet tegenwoordig veel stof opwaaien. CD&V houdt het hoofd koel en combineert godsdienstvrijheid met gezond verstand.
Lees verder
Hoofddoeken aan het loket
Het hoofddoekendebat doet tegenwoordig veel stof opwaaien. Zoals in elk emotioneel debat worden al eens verschillende zaken door elkaar gegooid. Ik licht daarom graag het standpunt van CD&V even toe.
Wij zijn bij uitstek de verdedigers van de godsdienstvrijheid. Onder paars was er de neiging om het geloof naar de loutere privésfeer te verbannen. Als christendemocraten zijn we het daar niet mee eens. De vrijheid van godsdienst kan niet zonder de vrijheid om het geloof ook publiek te beleven, uiteraard binnen de grenzen van de spelregels in een samenleving.Religieuze of levensbeschouwelijke symbolen horen dus niet enkel in het privéleven thuis, maar ook in het publieke leven.
De samenleving is heel divers geworden. Net omwille van die diversiteit moet de neutraliteit van de openbare dienstverlening gewaarborgd worden. Iedereen die zich tot de overheid richt moet gelijk behandeld worden en ook dat gevoel hebben. Dat laatste is natuurlijk erg subjectief. Het dragen van een religieus (of ander) symbool aan het loket zal voor de één geen probleem zijn en voor de ander wel. Dat maakt het moeilijk om een algemeen geldende regelgeving uit te werken. Waar eindigt terechte ergernis en waar begint overdraagzaamheid? Voor gemeentelijke diensten wordt de afweging daarom best ter plaatse gemaakt.
De gevoeligheid van de discussie over hoofddoeken in openbare diensten verschilt erg van gemeente tot gemeente, afhankelijk van de bevolkingssamenstelling, de verstandhouding tussen verschillende bevolkingsgroepen, de eventuele voorgeschiedenis, de politieke samenstelling van de gemeenteraad enz... Daarom zijn onze lokale mandatarissen het best geplaatst om de juiste inschatting te maken. Zij kennen hun gemeente, de bevolking, de gevoeligheden. Bovendien kennen zij ook vaak de woordvoerders van de geloofsgemeenschappen.
Het gezond verstand is altijd een goede raadgever. In gemeenten waar geen hoofddoekenprobleem bestaat, moet men er uiteraard geen creëren. Als er toch een probleem is, is overleg met betrokkenen de beste aanpak. Met wat goede wil kan er vaak een oplossing worden gevonden. Als overleg niet helpt en een reglement zich opdringt, kan het zinvol zijn om een onderscheid te maken tussen loketfuncties en andere functies. Voor de eerste categorie kan men striktere regels uitvaardigen omtrent religieuze symbolen, terwijl men voor de tweede categorie de vrijheid kan laten.
Etienne Schouppe, voorzitter CD&V a.i.
CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be