Drinkwaterbedrijf Vitens beloond voor duurzaam terreinbeheer

01/02/2008 15:57



Vitens N.V.



Utrecht, 1 februari 2008. Het Milieukeurcertificaat (niveau goud) van de Barometer Duurzaam Terreinbeheer is toegekend aan drinkwaterbedrijf Vitens. De organisatie ontving het certificaat voor de alternatieve wijze waarop het in de regio Midden-Nederland onkruid bestrijdt. Hierdoor komen minder bestrijdingsmiddelen terecht in het oppervlaktewater. Vitens vindt het belangrijk om haar terreinen duurzaam te beheren en borgt dit voor haar gehele verzorgingsgebied in een ISO 14001 certificaat.

Het milieukeurcertificaat is een certificatiesysteem voor het beheer van groene en verharde terreinen. Het stelt onder meer eisen aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen; het omgaan met zwerfafval en hondenpoep; het bevorderen van terreinbeheer gericht op natuurwaarden en de inkoop van duurzame materialen en materieel. Het Milieucertificaat wordt toegekend door certificatie instelling KIWA en op basis van een certificatieschema van Stichting Milieukeur (SMK).

"Bestrijdingsmiddelen probleem"
"De afspoeling van onkruidbestrijdingsmiddelen is voor drinkwaterbedrijven als Vitens een probleem en heeft bovendien een nadelig effect op planten en dieren. In Nederland komt op dit moment per jaar 207.000 kilo actieve stof uit bestrijdingsmiddelen via verhardingen in het milieu terecht. Door partijen als Vitens die onkruid met alternatieve methoden bestrijden, kunnen we de emissie van bestrijdingsmiddelen naar oppervlaktewater terugdringen," zegt unitmanager Infrastructuur en Mobiliteit Klapwijk van KIWA.

"Schoon terrein en schoon drinkwater"
Volgens Gedeputeerde Water en Milieu van de provincie Utrecht, de heer J. Binnekamp, is Vitens een voorbeeldorganisatie. Hij verwacht dat het initiatief van het drinkwaterbedrijf ook andere partijen aanzet tot een meer duurzaam terreinbeheer. Binnekamp vat het samen als "schoon terrein en schoon drinkwater." Met deze uitspraak maakt hij meteen duidelijk waar het bij duurzaam terreinbeheer om gaat: het vinden van een zo optimaal mogelijke balans tussen het bestrijden van onkruid op verhard oppervlak en de kwaliteit van het drinkwater.

De weg naar duurzaam goud
Klapwijk overhandigde namens KIWA en SMK het certificaat aan regiodirecteur F.A. Jutte van Vitens Midden-Nederland. Jutte is trots op de behaalde prestatie. " Al in 2000 ontstonden de eerste beleids- en beheersplannen om bewust om te gaan met terreinbeheer en voor een milieuvriendelijker bestrijding van onkruid. In 2005 constateerden we dat de bestaande bedrijfsvoering op dit gebied goed aansloot bij de criteria van de Barometer Duurzaam Terreinbeheer. Dat resulteerde uiteindelijk tot een intentieverklaring voor het certificeringstraject die in 2005 werd ondertekend. En nu dus in goud", schetste Jutte de weg naar 'duurzaam goud'.

/// Einde bericht ///





http://www.vitens.nl