Artsen zonder Grenzen


Kenia: Artsen zonder Grenzen behandelt gewonden Nakuru en Naivasha

01/02/2008 14:20 -- Tijdens het weekend van 26 en 27 januari waren er opnieuw gewelddadige botsingen in diverse delen van Kenia. Teams van Artsen zonder Grenzen boden medische hulp in de districtsziekenhuizen van Nakuru en Naivasha, in het westen van het land. In Nakuru behandelde Artsen zonder Grenzen 157 gewonden, in Naivasha 30.

Sinds 19 januari nam de onrust in en rond Nakuru opnieuw toe. Op 25 januari werd er gevochten en waren er rellen in de straten van Nakuru. Daarop begaf het team zich direct naar het ziekenhuis om bijstand te bieden. 116 van de binnengekomen gewonden had chirurgische hulp nodig; het team heeft gezorgd voor triage van de patiënten en eenvoudige chirurgische ingrepen uitgevoerd.

Omdat de voorraad aan chirurgisch materiaal in het ziekenhuis dreigde op te raken, heeft Artsen zonder Grenzen een lading gestuurd met onder meer medicijnen, infusen, chirurgische instrumenten en materiaal om wonden te verzorgen, zoals verbandgaas.

Ook in Naivasha, een stad op een uur afstand per auto vanaf Nairobi, waren er gewelddadigheden. Op 28 januari zond Artsen zonder Grenzen vanuit Nairobi een team naar het ziekenhuis om ondersteuning te bieden. Daar troffen zij 30 gewonden aan, het merendeel van hen was afgeranseld en met een machete aangevallen. Ook had een aantal schotwonden opgelopen. Een anesthesist, verpleegkundige en een arts versterkten het team een paar uur later. Vanwege het geweld kon het merendeel van het medisch personeel niet naar het ziekenhuis komen. Van de 30 gewonden hadden 6 patiënten specialistische zorg nodig, zij zijn naar het ziekenhuis in Nairobi gebracht.

De onrusten hebben ertoe geleid dat velen de twee steden zijn ontvlucht. Artsen zonder Grenzen biedt hulp aan de gevluchte Kenianen. 'In Naivasha zagen we twee vluchtelingenkampen: 3.000 mensen verbleven in een gevangenis, zo'n 1.500 mensen in een politiestation,' aldus Marcela Allheimen, noodhulpcoördinator. 'Maar er blijven nieuwe mensen bij komen, vaak begeleid door de politie.'

Teams van Artsen zonder Grenzen bieden noodhulp in verschillende delen van Kenia: in de steden Nairobi, Naivasha, Nakuru en Eldoret, en aan gevluchte Kenianen in het westen van Kenia. De projecten voor hiv/aids- en tuberculosezorg in Nairobi, Busia en Homa Bay lopen gewoon door; de onveilige situatie vormt echter een hindernis voor veel patiënten om bij de klinieken te komen.

AzG schort aanwezigheid alle internationale medewerkers in Somalië op