Openbaar Ministerie

Veelplegeraanpak Groningen: het gaat goed, het kan beter

Groningen, 1 februari 2008
Staatssecretaris van Justitie, mevrouw mr. N. Albayrak vindt dat het goed gaat met de veelplegeraanpak zoals dat in Groningen gehanteerd wordt. Het kan echter beter: zo zouden ook illegale veelplegers in aanmerking moeten kunnen komen voor een ISD-maatregel waarbij ze voor twee jaar worden opgesloten.Â

Dit zei de staatssecretaris donderdag ter gelegenheid van de uitreiking van het Handboek Veelplegers tijdens het symposium 'Aanpak Veelplegers Groningen'. Mevrouw Albayrak kreeg het handboek uitgereikt door de hoofdofficier van justitie te Groningen, mr. J. Eland, tevens voorzitter van het Arrondissementaal Justitieel Beraad Groningen (AJB). Dit handboek is speciaal voor de aanpak van veelplegers in Groningen opgesteld.

cms_visual_1079.jpg

Uitreiking van het handboek

Het AJB organiseerde het symposium voor alle medewerkers van samenwerkende ketenpartners en justitiegerelateerde organisaties. Tijdens het symposium werd ingegaan op de opzet van de veelplegeraanpak, de resultaten en de toekomst van de aanpak. Daarnaast werd deelgenomen aan een vijftal workshops met thema's als de ISD-maatregel, de rol van psychiatrie, het Veiligheidshuis. Het symposium werd bijgewoond door 150 deelnemers van diverse instanties.

Groningen kent een lange historie in de aanpak van veelplegers. Door de jaren heen is men het belang hiervan steeds meer gaan inzien. In de huidige aanpak werken politie, reclasseringsorganisaties, het gevangeniswezen, en het OM binnen het AJB samen met gemeenten steeds nauwer samen om de problemen die veelplegers met zich meebrengen beheersbaar te maken en te houden. De staatssecretaris noemde de Groningse werkwijze 'een Veiligheidshuis avant la lettre'.

In Groningen behoort circa 1% van de daderpopulatie tot de zogenaamde groep veelplegers. Zij zijn verantwoordelijk voor bijna 29% van de woninginbraken en 18% van de autoinbraken. Daarnaast plegen zij nog vele andere, veelal kleinere, misdrijven.

Voor vragen over het symposium, de aanpak van veelplegers of het handboek, kunt u bellen met de afdeling voorlichting van het Openbaar Ministerie in Groningen (0505) 316 62 62.