Radboud Universiteit Nijmegen


08-12

Nijmegen, 1 februari 2008

NICI-visitatie 2001-2006

Uitstekende beoordeling voor Nijmegen Instituut voor Cognitie en Informatie (NICI)

Het Nijmegen Instituut voor Cognitie en Informatie (NICI) van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft voor al zijn onderzoeksgroepen een uitstekende beoordeling gekregen. Een internationale evaluatiecommissie onder leiding van prof. Kay Bock (Illinois,VS) vergeleek de kwaliteit van alle vijf onderzoeksgroepen met die van internationale collega's en beoordeelde alle vijf groepen ofwel als 'excellent' ofwel als 'zeer goed'.

Een bijzondere prestatie was er voor de onderzoeksgroep Actie, Intentie en Motorcontrole, die op alle vier beoordelingscriteria (kwaliteit, productiviteit, relevantie en vitaliteit) de hoogst mogelijke score (5) behaalde. Deze groep behoort daarmee samen met één andere Maastrichtse groep tot de absolute top van de Nederlandse psychologie, die wereldwijd al zeer hoog staat aangeschreven.

Het Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie onderzoekt de psychologische en neurobiologische principes achter menselijke informatieverwerking. De nadruk ligt op psycholinguïstiek, perceptie en motoriek. Men zoekt naar onderliggende mechanismen van onder andere taal, waarneming, geheugen en motoriek. Deze kennis over het menselijk gedrag kan vervolgens gebruikt worden om te bestuderen hoe kinderen deze functies leren (cognitieve ontwikkelingspsychologie), om storingen in gedrag te begrijpen die bijvoorbeeld kunnen optreden na een hersenbloeding (neuropsychologie), of om biologische principes in robots te bouwen (cognitieve robotica). Het NICI telt vijf onderzoeksgroepen: . Actie, Intentie en Motorcontrole: onderzoek naar motorische controle, vooral de neurocognitieve achtergronden van de planning, uitvoering en coördinatie van bewegingen. . Psycholinguïstiek: onderzoek naar het mentale lexicon, zinsontwikkeling en -productie bij gezonde en gestoorde gedragsontwikkeling, mono- en multilinguale vraagstukken. . Cognitive Neuroscience: onderzoek naar biologische achtergronden van cognitieve functies, in het bijzonder de elektrofysiologische, neurochemische en farmacologische verbanden van cognitieve aspecten van informatieverwerking. . Perceptie: onderzoek naar visuele en auditieve informatieverwerking. . Cognitive Artificial Intelligence: onderzoek naar de menselijke aspecten van informatieverwerking en taakwisselingen, mens-computer interactie, integratie en filtering van heterogene informatie en handschriftherkenning.

Actie, Intentie en Motorcontrole

De onderzoeksgroep Actie, Intentie en Motorcontrole onderzoekt de mechanismen achter doelgerichte bewegingen vanaf de intentie die eraan vooraf gaat tot het motorisch besturingssysteem dat de uitvoering mogelijk maakt. De groep doet bijvoorbeeld onderzoek naar reik- en grijpbewegingen, het afstemmen van doelgerichte bewegingen tussen meerdere personen en de gevolgen van neurale beschadigingen in motorische gebieden op andere cognitieve taken zoals plannen en waarnemen.

Het onderzoek vindt plaats binnen de geavanceerde bewegingslaboratoria van het NICI, de neuroimaging faciliteiten van het FC Donders Centrum en het Baby Research Centre van de Radboud Universiteit.

De groep telt twee Vici-onderzoekers: Harold Bekkering, hoogleraar Cognitieve psychologie en Adri Roelofs, onderzoeker bij deze sectie alsook de sectie psycholinguïstiek, en drie Vidi-onderzoekers: dr. ing. Pieter Medendorp (onderzoek naar perceptie en actie in het menselijk brein), dr. Ivan Toni (onderzoek naar perceptie en actie in sociale settings) en dr. B. Steenbergen (onderzoek naar de gevolgen van neurale beschadigingen van de motorische hersendelen). Prof. dr. Ruud Meulenbroek, verbonden aan deze groep, is manager van een groot Europees onderzoeksproject om intelligente robots in sociale interacties te ontwikkelen: Cognitie en Robotica.

Jaarlijks publiceert het NICI zo'n tweehonderd wetenschappelijke artikelen en er promoveren ieder jaar ongeveer vijftien jonge onderzoekers. Het instituut telt 42,5 voltijdsarbeidsplaatsen, verdeeld over ongeveer zestig onderzoekers. De wetenschappelijke leiding ligt in handen van prof. Harold Bekkering.

Noot voor de pers

Het rapport is te vinden op http://www.ru.nl/onderzoek/instituten/onderzoeksvisitaties/.

Informatie en contact: prof. H. Bekkering, email: h.bekkering@nici.ru.nl Wetenschapsredactie Radboud Universiteit, tel. (024) 361 60 00, wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl

Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen, tel. (024)361 60 00 Zie ook www.ru.nl/onderzoek en blijf op de hoogte via www.ru.nl/wetenschapsagenda

---- --