Provincie Noord-Holland

Provincie heeft ambitieuze plannen met structuurvisie


1-2-2008

Meer windmolenparken voor de kust? Grote woontorens bij stationslocaties? Voor Ton Hooijmaijers, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening, zijn dat te verkennen opties voor de toekomst.

De provincie gaat deze en andere mogelijke ruimtelijke aanpassingen de komende maanden onderzoeken op wenselijkheid en haalbaarheid. De uitkomsten worden opgenomen in een nieuwe visie op de ruimtelijke ordening, de zogeheten Structuurvisie, die Provinciale Staten (PS) naar verwachting begin 2009 zullen vaststellen.

De provincie bekijkt welke problemen en uitdagingen er zijn voor de komende 30 jaar en hoe die het beste aangepakt kunnen worden. Hoe ontwikkelt Noord-Holland zich de komende jaren? Hoe kunnen we daar het beste mee omgaan, willen en kunnen we daar in de ruimtelijke ordening invloed op uitoefenen?

Denk mee!
De provincie doet dat met een open blik en nodigt gemeenten, bedrijfsleven, onderzoekers, maatschappelijke organisaties én de Noord-Hollandse bevolking uit om mee te denken. Dat kan bijvoorbeeld via de website www.noord-holland.nl/structuurvisie

Nieuwe rol provincies
Met de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening (nWro) die naar verwachting op 1 juli in werking treedt, krijgen provincies voor het eerst mogelijkheden om initiatieven te nemen tot ruimtelijke aanpassingen. Vanuit het principe decentraal wat kan, centraal wat moet , krijgt de provincie een actieve bovenregionale taak.

Provincies krijgen voor het eerst dezelfde bevoegdheden en mogelijkheden als het Rijk en gemeenten. Momenteel zijn provincies vooral toetsend bezig, waarbij ze aan de hand van een streekplan beslissen of er goedkeuring wordt gegeven aan bestemmingsplannen van gemeenten. Met de nieuwe wet krijgt de provincie het instrumentarium om actief het voortouw te nemen bij bovenlokale vraagstukken die een provinciaal belang raken.

Noord-Holland wil die ontwikkelende rol nadrukkelijk op zich gaan nemen. Dit zal leiden tot intensiever contact met gemeenten over ruimtelijke ordeningsvraagstukken. De plannen op ruimtelijk gebied voor de komende 30 jaar gaat zij neerleggen in een Structuurvisie.

Aanpak
De aanpak voor de totstandkoming van de Structuurvisie is tijdens de startbijeenkomst ontvouwen door gedeputeerde Ton Hooijmaijers en de voorzitter van de statencommissie Ruimtelijke Ordening, Dré Kraak. PS stellen de kaders hiervoor vast.

Dré Kraak: Het is voor ons een grote uitdaging om dit zó te doen dat binnen de kaders de komende 30 jaar goed gewerkt kan worden. GS bereiden in overleg met PS de structuurvisie voor. In het najaar zal er een ontwerp-structuurvisie gereed liggen. Vaststelling van de definitieve structuurvisie door de Staten is voorzien begin 2009.

Ideeën
Voor het opstellen van de structuurvisie wordt de dialoog gezocht met andere overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. Ook kan vanaf vandaag iedereen in Noord-Holland, van jong tot oud, zijn ideeën voor de ruimtelijke toekomst kenbaar maken op de website www.noord-holland.nl/structuurvisie.

Voor scholieren van basis- en middelbare scholen zal een speciale prijsvraag worden uitgeschreven. Gedeputeerde en Provinciale Staten zullen een tour door de provincie maken om de bevolking uit te nodigen met hun ideeën te komen. Daarbij zal worden gebruikgemaakt van een zogenaamde touch table, waarmee ideeën direct op een kaart van Noord-Holland kunnen worden uitgewerkt.

Verder organiseert Miranda Reitsma, de provinciale adviseur ruimtelijke kwaliteit, een aantal debatten met externe deskundigen over een aantal ruimtelijke themas van de structuurvisie. We staan open voor alle nieuwe ideeën om de ruimte in Noord-Holland zo goed mogelijk in te richten, aldus Hooijmaijers.

Prikkelen
Om de discussie te prikkelen heeft Hooijmaijers zelf diverse ideeën geopperd die hij in het voorjaar op haalbaarheid wil laten onderzoeken. Eind 2007 lanceerde hij het initiatief om een mogelijke verplaatsing van het circuit van Zandvoort naar Den Helder te laten onderzoeken.

Tijdens de startbijeenkomst liet de gedeputeerde weten de mogelijkheid te verkennen om veel meer dan nu gedifferentieerd te gaan bouwen om beter te voorzien in de toekomstige woningbehoefte. Daarbij denkt hij onder andere aan het realiseren van dichtheden van meer dan 50 woningen per hectare in stedelijke gebieden nabij stationslocaties. Volgens Hooijmaijers is dat voor veel mensen aantrekkelijk. Bovendien zou dat het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren.

Ook wil de provincie voldoen aan de landelijke en eigen doelstellingen op het gebied van duurzame energie. Eén van de mogelijkheden daarbij is de realisatie van meer windmolenparken voor de kust. Ook deze optie zal op zijn haalbaarheid worden onderzocht.