Waarom de Nederlandse vrouw vaker in deeltijd werkt
Afscheidscollege Economie
vrijdag 1 februari, 14.00 uur
Mw. prof. dr. S. Gustafsson, hoogleraar Vergelijkende bevolkings- en emancipatie-economie: Waarom is Nederland het best? Over landenvergelijkingen van gezinsbeleid en het werk van vrouwen.
Waarom werken Nederlandse vrouwen vaker in deeltijd dan vrouwen in omringende landen? Is dat omdat Nederlandse vrouwen een voorkeur voor deeltijdfeminisme hebben, zoals publiciste Heleen Mees stelt, of is het omdat voltijds werken economisch ongunstig voor hen uitpakt? Deze vragen staan centraal in het afscheidscollege van Siv Gustafsson. De economische theorie stelt dat als de budgetrestricties veranderen, gedrag zal veranderen, mits de voorkeuren blijven bestaan. We kunnen de budgetrestricties meten, want die zijn gegeven door de inkomens en de kosten van de gezinnen. Veranderingen in de voorkeuren komen dan in de niet te verklaren error term. Enkele studies hebben de zogeheten arbeidsaanbodelasticiteit geschat (deze geeft weer hoe sterk het arbeidsaanbod reageert op een verandering in het netto-inkomen). Er is geen significant verschil gevonden tussen bijvoorbeeld Nederlandse en Zweedse vrouwen, terwijl Zweedse vrouwen veel vaker in voltijd werken. Gezinsbeleid zoals betaald ouderschapsverlof, de toegankelijkheid en kosten van kinderopvang en het wel of niet toestaan van voetoverheveling aan de partner beïnvloedt de budgetrestricties. Ook zijn de prijzen en toegankelijkheid van huishouddiensten, zoals het uitbesteden van de was, kant-en-klaarmaaltijden, schoonmaak- en klusjesservice van belang, stelt Gustafsson. Door zogenaamde microsimulaties kunnen we analyseren wat het arbeidsaanbod van Nederlandse vrouwen zou zijn als het gezinsbeleid van een ander land op hen van toepassing zou zijn. Maar we kunnen ook andere indicaties nemen van het gezinsbeleid van Nederland. Er zijn bijvoorbeeld minder echtscheidingen in Nederland dan in Zweden. Het aantal huwelijken dat in Nederland ontbonden wordt, is één op drie, maar in Zweden is dat bijna de helft. Ondanks de vele echtscheidingen schatten de Zweden zich een klein beetje gelukkiger dan de Nederlanders en belanden zij in de internationale landenranglijst op plaats 6-8 in vergelijking met plaats 15-16 voor Nederland.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam