Nederlandse Politiebond


OVERZICHT DERDE LANDELIJKE POLITIESTAKING

Morgen (donderdag 31 januari) vindt bij de poltie opnieuw een door de NPB georganiseerde landelijke staking plaats, bedoeld om minister Ter Horst op andere gedachten te brengen over haar CAO-beleid. Het is de derde landelijke politiestaking op rij: vorige week woensdag 23 januari duurde de werkonderbreking vier uur en afgelopen maandag 28 januari acht à negen uur (een volledige werkdag). Ook dit keer roept de NPB zijn achterban op het werk een volledige werkdag neer te leggen. Verwacht wordt dat deze staking opnieuw massaal zal worden ondersteund door niet bij de NPB aangesloten politieambtenaren. In alle gevallen blijft de noodhulp gegarandeerd.

Wat staat er op donderdag 31 januari te gebeuren? In een aantal regiokorpsen EN binnen de VTSPN laten de actievoerders zich als zodanig registreren en keren daarna weer huiswaarts voor (het vervolg van) een vrije Ter Horst-dag. In de overige regiokorpsen EN binnen het KLPD zijn of worden activiteiten op poten gezet die om de stakingsdag invulling te geven. In veel gevallen zal dat ertoe leiden dat in het openbaar vervoer opvallend veel politieambtenaren opduiken. In het tv-programma Pauw & Witteman van woensdag 23 januari vergeleek minister Ter Horst de onveiligheid van het politiewerk met de onveiligheid van het werk van een trambestuurder. Dat vormde de inspiratie voor het organiseren van zo veel mogelijk acties waarbij wordt meegereisd in bus en trein om aldus het openbaar vervoer één werkdag lang maximaal te beveiligen.

Hieronder een overzicht van alle activiteiten zoals die op dit moment bekend zijn. In de loop van de dag wordt dit overzicht met actuele informatie bijgevuld.

AMSTERDAM-AMSTELLAND
In het korps Amsterdam-Amstelland wordt een hele dag het werk neergelegd (maximaal negen uur). Actievoerders kunnen zich de hele dag als staker laten registreren en daarna weer huiswaarts keren voor (het vervolg van) een vrije 'Ter Horstdag'.

BRABANT ZUID-OOST
In Brabant Zuid-Oost verzamelen de actievoerders zich om 9.00 uur op bureau Mathildelaan Eindhoven (Eindhoven) en Helmond Centrum. Daar kunnen ze zich als stakers laten registreren. Om 9.30 uur stapt men op verschillende treinen voor meereizen tussen Tilburg - Den Bosch - Venlo - Weert. De actievoerders zullen contact zoeken met de conducteur en machinist om te informeren wat ze voor hen kunnen betekenen. De bedoeling is dat ze een bijdrage leveren aan de veiligheid van conducteurs, machinisten en reizigers. Daaronder valt bijvoorbeeld ook het met een groepje in de grote stations aanwezig zijn (bijvoorbeeld op de perrons) alvorens in een nieuwe trein te stappen.

Om 12.30 uur wordt een tussenstop gemaakt in Eindhoven. In of voor het Stationsgebouw krijgen de actievoerders door de FNV koffie en thee aangeboden en kan men de inwendige mens versterken met een broodje. Tijdens deze kleine lunch zullen de stakers worden toegesproken door kopstukken van de FNV, de NPB en de ACP.

Daarna begint de tweede ronde treinreizen, die duurt tot uiterlijk 16.30 uur. Dan moet iedereen weer terug zijn in Eindhoven of Helmond, om vandaaruit terug te keren naar de plaats van herkomst. De actiedag eindigt officieel om 18.00 uur.

De actie is in goed overleg met de NS georganiseerd. Er is in Brabant Zuid-Oost geen overeenkomst gesloten met andere vormen van openbaar vervoer zoals de lijnbusdiensten. De acties beperken zich dus tot het reizen met treinen. De actievoerende politieambtenaren zijn ongewapend, dragen een uniform en/of actievestje en kunnen zich desgewenst legitimeren.

DRENTHE
De actievoerders in Drenthe verzamelen om 8.00 uur op de drie districtsbureaus en het hoofdbureau. Daar kunnen ze zich als staker laten registeren. In Assen en Emmen en wellicht ook nog op een derde lokatie zullen zij worden toegesproken door in ieder geval NPB-hoofdbestuurder en CAO-onderhandelaar Jan Willem van de Pol.

Twee groepen actievoerders zullen daarna op pad gaan om
* De landelijke treinactie te ondersteunen

* Vrijwilligerswerk te doen in de vier ziekenhuizen in Drenthe. De overige collega's keren huiswaarts voor een vrije 'Ter Horstdag'.

FLEVOLAND
In Lelystad en Almere zal een grote groep actievoerders zich lopend naar het station begeven en vandaar in groepjes met de diverse treinen heen en weer reizen om de veiligheid van het openbaar vervoer te bevorderen en de reizigers te informeren over het CAO-conflict met minister Ter Horst. Zij zullen daarbij gebruikmaken van een speciaal voor deze treinactie ontwikkeld strooibiljet.

Verder zullen op 31 januari diverse andere acties plaatsvinden:
* Vuilprikken in Dronten onder het motto 'WIJ PRIKKEN HET NIET LANGER'
* Bezoeken aan verzorgingstehuizen en scholen.
* Een bezoek aan de banenmarkt in Almere.

GELDERLAND-MIDDEN
In Gelderland Midden verzamelen de actievoerende collega's zich rond 10.00 uur op het plein voor het Centraal Station van Arnhem. Namens de NPB zal Paul Roeland, districtsbestuurder van de NPB, aanwezig zijn.

GELDERLAND-ZUID
In Gelderland Zuid verzamelen de actievoerende collega's zich vanaf 8.30 uur in de kantine van het HB in Nijmegen. Daar zal van 10.30 tot 11.30 een actiebijeenkomst plaatsvinden, waarbij de stakers in ieder geval zullen worden toegesproken door NPB-bondssecretaris Frans van der Heiden. Na de bijeenkomst gaat iedereen weer met de trein naar de diverse teams.

Verder gaat een delegatie van ongeveer tien NPB-ers naar Terschelling.

IJSSELLAND
In het korps IJsselland wordt een hele dag het werk neergelegd (maximaal negen uur). Actievoerders kunnen als staker laten registreren en daarna weer huiswaarts keren voor (het vervolg van) een vrije 'Ter Horstdag'. Dit geldt niet voor de collega's van de arrestantenzorg: die handhaven voor vier uur de minimale zorg en gaan in samenwerking met de parketpolitie vier uur vrijwilligerswerk doen in een zorgcentrum.

KENNEMERLAND
In het korps Kennemerland wordt een hele dag het werk neergelegd (maximaal negen uur). Actievoerders kunnen als staker laten registreren en daarna weer huiswaarts keren voor (het vervolg van) een vrije 'Ter Horstdag'.

KLPD
Zowel de Dienst Waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) als de Dienst Nationale Recherche gaan actie voeren. De politievaartuigen zullen zich in de buurt van sluiscomplexen en scheepvaartknooppunten ophouden om daar aan het scheepvaartpubliek duidelijk te maken dat zij staken voor een beter CAO-bod. Vanaf de vaartuigen zullen politiemensen vislijnen uitgooien in de hoop een goed 'bod' te vangen, appels en eieren uitdelen om aan te geven hoe het huidige beloningsniveau voor het politiewerk wordt ervaren en ook nog op een aantal andere manieren hun onvrede demonstreren.

De plaatsen waar deze acties worden gehouden zijn Terneuzen,
Hansweert,
Willemstad,
Dordrecht,
Gorinchem,
Tiel,
Nijmegen,
Zutphen,
Maasbracht,
Amsterdam,
Enkhuizen,
IJmuiden,
Harlingen,
Lelystad,
Sneek,
Delfzijl en
Den Helder.

Ook de Dienst Nationale Recherche (DNR) zal op donderdag 31 januari actief deelnemen aan de acties. De units Arnhem en Groningen hebben al aaangegeven dat 98 procent van de medewerkers thuis zal blijven of mee zal doen aan de acties. Vermoedelijk zullen meer units van de Nationale Recherche dit voorbeeld volgen.

ROTTERDAM-RIJNMOND
In Rotterdam-Rijnmond worden de actievoerders opgeroepen zich voor de gehele stakingsduur in het openbaar vervoer te bevinden. Om 10.30 uur zullen ze zich verzamelen bij het Stadhuisplein, waar Hans van Duijn, bondsvoorzitter en CAO-onderhandelaar van de NPB, een toespraak zal houden. Vervolgens zullen de medewerkers zich verplaatsen naar diverse uitzendbureaus in de stad om daar tussen 11.00 en 12.00 hun belangstelling te laten blijken voor een andere of tweede baan. Over deze actie zijn afspraken gemaakt tussen de bond, de RET en de diverse uitzendbureaus.

Gedurende de gehele dag is het de bedoeling dat groepen van maximaal vijf à zes collega's gezamenlijk met het openbaar vervoer reizen om aandacht te vragen voor een betere politie-CAO. De RET was zeer bereidwillig medewerking te verlenen aan de acties van de politie maar er zijn wel wat spelregels afgesproken. De groepen van vijf à zes collega's die op de bus, metro of tram stappen moeten in ieder geval bestaan uit één geüniformeerde collega die ook bewapend is. Deze geüniformeerde collega mag geen actiehesje dragen, de overige vier of vijf die verkiezen in burger te komen moeten wel het hesje dragen en tevens legitimatie bij zich hebben. (Allemaal in uniform mag natuurlijk ook, maar dan dus geen hesje.) Verder is het niet de bedoeling dat er blokkades plaatsvinden bij toegangspoortjes en dergelijke: het is niet de bedoeling dat actievoerders zich in een bomvolle tram gaan proppen; de gewone reizigers mogen niet gehinderd worden bij het reizen!

Na de toespraak van Hans van Duijn krijgen vier groepen van 50 personen een (ludiek) inschrijfformulier voor een uitzendbureau uitgereikt. Het is de bedoeling dat ze zich daarmee naar het opgegeven uitzendbureau begeven om tussen 11:00 en 12:00 uur hun inschrijfformulier voor een andere of tweede baan in te leveren.

De rest van de actievoerende collega's wordt verzocht zich weer te laten zien in het openbaar vervoer. Na 12.00 uur sluiten de collega's die bij het arbeidsbureau langs zijn geweest zich weer aan bij het reizen met het openbaar vervoer. Bij gebruik van de trein is het de bedoeling dat de stakers in het gebied van Rotterdam blijven en dus niet bijvoorbeeld hun opoe in Groningen gaan opzoeken.

Gepubliceerd op 30 januari 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.