Gemeente Deventer

Burgemeesterskamer

Gebrandschilderde ramen in de Burgemeesterskamer

De Burgemeesterskamer is de voornaamste ruimte van het pand dat vanaf 1649 het Nieuwe Huis werd genoemd. Het staat op de binnenplaats achter het Stadhuis en is tegen het Wanthuis aangebouwd.De Burgemeesterskamer was toen bedoeld als werkkamer voor de kameraar, de stadsrentmeester.

Anders dan de naam doet, is deze kamer niet meer de werkkamer van de burgemeester. Die is nu op de verdieping van de voormalige conciërgewoning, eveneens op de binnenplaats achter het Stadhuis. De Burgemeesterskamer wordt nog wel tweemaal per week gebruikt voor de vergaderingen van het college van burgemeester en wethouders.

In de Burgemeesterskamer bevinden zich glas-in-lood vensters met daarop de wapens van alle burgemeesters die Deventer hebben bestuurd. Na dertien jaar burgemeester van Deventer te zijn geweest werd op 28 juni 2007 het familiewapen van jonkheer James Van Lidth de Jeude hieraan toegevoegd.

Speciaal voor het afscheid van burgemeester James van Lidth de Jeude beschreef Clemens Hogenstijn de geschiedenis van de Deventer burgemeesters in de periode 1816-2007. Dit boek `Van Arnold van Suchtelen tot James van Lidth' biedt een groepsportret van deze burgemeesters, hun families en wapens.

Maak eens rondwandeling door het Stadhuis van Deventer en bekijk de nieuwe pagina waarop ieder gebrandschilderd raam van de Burgemeesterskamer wordt beschreven.

* maak een rondwandeling door het stadhuis van Deventer >>
* bekijk de gebrandschilderde ramen van de Burgemeesterskamer >>

Publicatiedatum: 29-1-2008
het laatste toegevoegde gebrandschilderde raan van burgemeester Van Lidth de Jeude

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 29 januari 2008