Openbaar Ministerie


Asperges, paprikaâs en cocaïne in blik - megazaak rechtbank Dordrecht

27 januari 2008

Drie zeecontainers met 60 pallets ingeblikte conserven uit Peru werden in november 2005 afgeleverd in een loods in Zwanenburg. Behalve asperges en paprikaâs bevatten de conservenblikken in totaal 1650 kilo cocaïne, verpakt in een dun laagje cellofaan. Op maandag 28 januari 2008 begint de rechtbank Dordrecht met de behandeling van de megazaak tegen 16 verdachten.

Dankzij internationale politiesamenwerking ontving de Nationale Recherche vanaf begin november 2005 informatie uit een Spaans onderzoek naar de handel in cocaïne. Het gevolg was dat de douane in de Rotterdamse haven extra alert het oog hield op containers met asperges uit Peru.

Nog geen week later roken speurhonden van de douane een verdachte geur op de deuren van een zeecontainer met 20 pallets conservenblikken uit Peru. Na een scan van de container trof de douane in honderden blikken ongeveer 700 kilo cocaïne aan. De dag daarop werden nog twee containers met ingeblikte conserven gecontroleerd. Conserven. In het hart van de pallets met asperges bleken duizenden blikken met cocaïne verborgen. In totaal bevatten de drie containers 1650 kilo drugs.

De drie containers - waaruit de drugs waren verwijderd - werden onder het oog van de politie afgeleverd bij een loods in Zwanenburg. Inmiddels kwamen uit Duitsland, Spanje en Frankrijk verdachten aan in Nederland, die zich op zaterdag 12 november 2005 verzamelden in de drugsloods in de nabijheid van de luchthaven Schiphol. In de loop van de dag ontdekten de verdachten dat er iets niet klopte. Ze zochten in het hart van de pallets vermoedelijk blikken met codes, die aangaven dat er cocaïne in zou zitten. De inzet van een arrestatieteam maakte de verdachten alles duidelijk.

In de maanden daarna deed de Nationale Recherche zeer intensief onderzoek om het drugstransport te reconstrueren. Doorzoekingen volgden in Nederland, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Talloze getuigen werden in die landen gehoord, maar ook in Peru en de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten begonnen zelf een onderzoek naar het witwassen van drugsgelden. In het Zuid-Amerikaanse land werd voor honderden miljoenen euro's beslag gelegd op onroerend goed, waaronder een haciënda, een hotel en een tankstation.

Uit het politieonderzoek in Nederland kwam naar voren dat er in 2004 en 2005 door de verdachten vermoedelijk 9 containers met ingeblikte cocaïne waren gesmokkeld. Op verschillende plaatsen in Nederland troffen de rechercheurs in opslagruimten pallets met conserven aan. Bij deze drugstransporten zou een hoeveelheid van meer dan 2000 kilo cocaïne zijn geïmporteerd.

In de komende drie weken sluit het Openbaar Ministerie de strafzaak af met een requisitoir waarin het bewijs tegen de verdachten aan de rechtbank wordt voorgelegd.